Вакансії для молоді - „Львівська газета“, 27 липня

|

На перший погляд, дивно, що влітку в такому великому місті, як Львів, студентам важко знайти роботу.

На зупинках тролейбусів, стінах будинків, таксофонних щитах і мало не на кожному стовпі можна побачити оголошення на зразок : “Шукаєш роботу?”, “У зв’язку з відкриттям філії у Львові …”. Не дрімають і розділи рекламних газет під актуальним заголовком “Робота”. Цій темі присвячена навіть 24-сторінкова газета “Запрошуємо на роботу”. Однак пошуки часто закінчуються невдачами. По-перше, ця кількість оголошень зводиться до кількох десятків, а багато з них позначено під одним номером телефону. По-друге, декілька із зазначених номерів належать одному працедавцеві. Отже, вибору майже не залишається…

Почнемо із найпростішого – робота консультанта в косметичній фірмі. Це непоганий варіант для додаткових заробітків під час навчального року, але не на літо. Через невелику кількість клієнтів місячна заробітна плата є мізерною. Тому для отримання добрих доходів потрібно мати не просто багато друзів, але й чимало багатих друзів. Ще одна вада цієї роботи – наявність такої ж продукції в будь-якому косметичному магазині, інколи навіть за нижчою ціною.

Наполегливі шукачі роботи вже зі стилю оголошення знають, що саме їм пропонують. Якщо текст починається словами на кшталт “всім, всім, всім!”, “хочеш бути незалежною”, “маєш вільний час”, “час – це твої гроші” – можна не сумніватися, що потрапиш на Фредра, 1 або Виговського, 57. Там розташовані центри розповсюдження американських препаратів систем “Гербалайф” і “Велнес”, а також косметики фірми “АТВ”. Потенційному працівникові пропонуватимуть роль консультанта, рекламного агента чи роботу у сфері обслуговування клієнтів (масаж, візаж, перукарська майстерність). Правда, перед цим слід пройти навчальні курси за досить високими цінами.

Більшість оголошень, які пропонують високий заробіток виключно для студентів, скеровують на Стороженка, 25 і 25-б. Це книжкове видавництво “Астет”. Вакансія тут одна – реалізатор книжкового товару. Праця дуже важка – фізично й морально. З 8-ї ранку до 6-ї вечора доведеться носити 30-кілограмову сумку з товстими книгами по різних громадських закладах міста, їхати в районні центри. Керівники фірми нав’язують свій метод роботи з покупцями, іноді не вельми коректний. Щось схоже (вакансію реалізатора) пропонують на вулиці Богдана Хмельницького, 101. Також жодного результату не дають такі привабливі пропозиції, як скручування ручок і склеювання марок і конвертів.

Юнакам легше знайти роботу. Для них – важка фізична праця на будові чи складах (муляри, вантажники, водії). А для дівчат – вакансії нянь, офіціанток, помічників кухарів, продавців, але з умовою постійної роботи та наявності досвіду. Отже, хорошу роботу у Львові можна знайти хіба за сприянням знайомих чи завдяки щасливому випадку: опинившись у потрібний час у потрібному місці.

Щоправда, наразі щедрим “працедавцем” є лише один із претендентів на найвищий пост держави – Віктор Янукович.

Оксана Лоїк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *