Новий тризуб для Нептуна - „Львівська газета“, 22 червня

|

“Реставрація пам’яток – це наші проблеми, тож нам їх і вирішувати. Але ж туристи приїжджають…”, – вважає Андрій Салюк, президент Благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”. Власне цей фонд організував роботи з реставрації фонтану “Нептун” перед Ратушею.

Споруду пошкодили 6 листопада минулого року. Нептунові відламали руку, в якій він тримає тризуб. До речі, вночі, 5 листопада, хулігани відбили руку Діані з однойменного фонтану, який, власне, реставрували. Нагадаємо, що 11 тис. грн. для реставрації “Діани” перерахував Роман Хомицький, громадянин Канади. Він прочитав в одній із львівських газет про акцію журналістів “Четверта влада – за четверту лапу!”, яку проводили 6 червня саме для збору коштів на реставрацію фонтану, і вирішив долучитися.

А кошти, за які нині реставрують фонтан “Нептун”, зібрало ще в січні Львівське товариство в Києві. Тоді під час святкування Свята Маланки львівські кияни зібрали 1130 грн. та 25 доларів. Навіть львівський мер Любомир Буняк доклав 50 грн., щоправда, на цьому внесок мера в реставрацію фонтанів завершився. Андрій Салюк розповів також, що за ці кошти вироблять необхідну проектно-кошторисну документацію. Загальна вартість робіт становитиме близько 18 тис. грн. Тому кошти для реставрації продовжують шукати, і всі охочі можуть перерахувати їх на рахунок: одержувач – Благодійний фонд “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”, код за ЄДРПОУ – 25254322, р/р – 260093074, банк одержувача – АКБ “Львів” у м. Львові, код банку – 352268.

До речі, ймовірно, що після реставрації Нептун матиме інший тризуб. Як розповів Андрій Салюк, днями він зустрінеться з чоловіком, який повідомив, що має тризубець від фонтану. “Я не можу сказати наразі, з якого часу цей тризубець, і чи він оригінальний, – говорить пан Салюк. – Цей чоловік розповів, що підібрав частину пам’ятки років 20 тому, коли в черговий раз пошкодили фонтан. У черговий – бо це відбувається, на жаль, у середньому раз на два роки. Власник тризубця готовий його просто віддати”.

Н.О.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *