Пригоди Павла Рєзвого на Острові Свободи - „Високий замок“, 14 червня

|

Як вже повідомляв “Високий Замок”, львів’янин Павло Рєзвой, пройшовши за 26 днів на човні “Маріон Львів” майже 1200 миль (понад 1800 км) по Карибському морю, дістався берега на Острові Куба.

Перехід на веслах 65-річного українського мандрівника, який цього року підкорив також Атлантику, був організований Міжнародним товариством океанських веслувальників. Стартував Рєзвой 14 травня у місті Сент Чарльз (острів Барбадос).

Саме з офіційного сайту товариства ми й отримали деякі подробиці подорожі.

Отож львів’янин дістався кубинського берега біля міста Пуерто де Чівіріко о 22.40 за Грінвічським часом (на Кубі у цей час була ніч). На щастя, про його прихід вже знали в українському посольстві, позаяк представник Держкомспорту України Валерій Жуляєв вже зв’язався з консулом Валерієм Богорадом. Справа в тому, що українець занадто рано підійшов до південного берега Острова Свободи, і керівництво переходу разом з українськими дипломатичними службами ще не встигло оформити йому візу.

Як розповідає сам Павло Дмитрович, після того, як він пришвартував човен біля причалу, у нього забрали паспорт і наказали не залишати човен до повернення. А місцеві моряки, які поблизу пили пиво у кафе, жестами показували, щоб мандрівник не сходив на берег. Як зізнався Павло Рєзвой, радянські “Жигулі” та “УАЗики” на березі нагадали йому батьківщину.

Нарешті приїхали офіційні особи, перекладачі та люди із місцевих органів безпеки. Вони вилучили у мандрівника портативний прилад GPS, за яким можна визначити своє місцеперебування в океані (виявляється, на Кубі він заборонений для приватного користування). Заборонили користуватись й супутниковим телефоном, однак Павло Дмитрович зберіг свій “Іридіум” (для цього йому довелося подарувати місцевому військовому ліхтарик). Щоправда, потім його все ж конфіскували, але український мандрівник згодом викрав (!?) його.

Однак загалом, кубинці були дуже люб’язними. Особливо нашим мандрівником зацікавились діти.

Представники Товариства океанських веслувальників намагались допомогти Рєзвому, але зіткнулись з тим, що на Кубі жоден з офіційних представників, із якими пощастило порозмовляти, не володів англійською мовою.

Зрештою на зв’язок з Товариством океанських веслувальників вийшов сам мандрівник. Його перевели тепер на яхту “Мерлін” у місті Сантьяго-де-Куба: “Я ночую поки що в човні. Ми пришвартовані в дуже гарній бухті, грошей у мене немає, але мене годують у ресторані. Мав вже розмову з українським консулом і відповідав на запитання місцевих журналістів на спеціально зібраній прес-конференції. Спочатку мене знімали на човні, а потім, начебто, я виходжу на берег. Прес-конференцією залишились всі задоволені. Потім голова місцевого спорткомітету відвіз мене в готель, а радше – спортивний гуртожиток. Тут я нарешті зміг прийняти душ”.

Цікаво, що, як повідляє сайт www.oceanrowing.com, гроші для Рєзвого доставили через баскетболістів з команди із Пуерто-Ріко.

Михайло РОМАНЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *