Надія дарувала фальшиву надію - „Львівська газета“, 20 травня

|

Минулої суботи працівники Личаківського райвідділу міліції затримали колишню вчительку української мови пані Надію М., 1955 року народження. Хитра жіночка протягом двох років виманювала гроші в довірливих городян. Про це розповів “Газеті” начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх Личаківського райвідділу, майор міліції Віктор Круппо.

Пані Надія телефонувала в різні школи, називалася працівником соціального фонду або опікунської ради. Просила адміністрацію надати їй телефоном списки й адреси малозабезпечених сімей, діти яких навчаються в цій школі. Шахрайка за смішну суму – 57 гривень – обіцяла організувати дітям подорож до німецького міста Мюнхена для їхнього оздоровлення, лікування та відпочинку. Також повідомляла, що перед подорожжю дітей бідні родини можуть з’явитися в одну з львівських церков і отримати 10 кілограмів “пайка”. Аферистка не забувала наголошувати, що все це відбувається під патронатом першої леді країни – дружини президента Людмили Кучми. Зазначала, що має відповідні документи. Однак візуально поспілкуватися з дирекцією шкіл і пред’явити ці “ксіви” не поспішала…

Поважні директори та завучі шкіл наївно надавали шахрайці телефоном усю інформацію про малозабезпечену родину, хоча були неодноразово попереджені працівниками міліції про ймовірне шахрайство. Колишня вчителька також цікавилася іменами та прізвищами керівників шкіл і акуратно занотовувала їх у свій записник. Це була перша серія її “трудової діяльності”.

А друга починалася тоді, коли спритниця вирушала в гості до сімей, які ледве зводять кінці з кінцями. Вона з’являлася завжди о 12.00 і передусім цікавилася, чи є вдома чоловіки. За їхньої відсутності була спокійною на 100 відсотків. При чоловіках поводилася дещо обачніше.

Але в кожному разі пані Надія, використовуючи свої артистичні дані (вона має театральну освіту), розповідала господарям ту саму байку, що й директорам шкіл. Дивно, але ніхто з господарів не поцікавився навіть паспортом цієї людини. А кому не хочеться, щоб їхні нащадки поїхали за кордон відпочити? І зароблені кров’ю та потом 57 гривень перекочовували в гаманець старанної учениці Остапа Бендера. До речі, для більшої переконливості вона в присутності господарів телефонувала до керівників шкіл. І в людей зникали всі підозри…

Потім аферистка могла призначити батькам або опікунам дитини ще одну зустріч на нейтральній території, корчила співчутливий вираз обличчя й просила додати ще 37 гривень: мовляв, “ви бачите, яка зараз інфляція”. Людям нічого не залишалося, як віддати й ці гроші. Пообіцявши невдовзі все владнати, шахрайка хутко зникала. Як кажуть, шукай вітру в полі….

Пан Віктор Круппо розповів, що наразі в Личаківський райвідділ надійшло 5 заяв від обдурених громадян. “Ми перевіряємо інші райони міста, – додав начальник служби у справах неповнолітніх. – Виявляється, що ця жінка вже має 4 судимості за шахрайство, востаннє перебувала в ув’язненні 8 місяців”.

Цікаво, що в пані Надії – 31 рік стажу вчительської роботи. Справді, дивно наскільки потужно в жінці, яка стільки років сіяла розумне, добре та вічне, прокинувся дух великого комбінатора…

За словами правоохоронця, на волі залишається ще одна “солодка парочка” шахраїв: огрядна жінка 45-50 років молдавської або циганської національності та дівчинка 12-14 років. Циганка вибирає русявих, блакитнооких школярів молодшого віку, які легко піддаються навіюванню, спілкується з ними. Це підступна й украй небезпечна жінка. Очевидно, вона добре володіє методами гіпнозу, відтак лякає дітлахів, що з їхніми батьками може трапитися якесь лихо, якщо вони не винесуть їй з дому “на добру справу” всі гроші та коштовності. Бідолашні школярі справді виносять із хати все добро, а потім декілька місяців перебувають у лікарні в дуже важкому стані…

“Ми її ретельно шукаємо, – запевнив Віктор Круппо. – Попереджаємо директорів шкіл. А батькам слід зустрічати та проводжати своїх дітей-учнів, а також нагадувати їм, що не можна спілкуватися з підозрілими незнайомцями”.

Богдан Мазур

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *