„Сюрприз“ не втне неприємного сюрпризу, - обіцяють у дирекції львівського парку культури - „Високий замок“, 19 квітня

|

У дитинстві моєю найулюбленішою розвагою було катання на каруселях у Парку культури ім. Б. Хмельницького. Найбільше мені подобався “Сюрприз” – мабуть, тому, що цей атракціон екстремальний і дає добру дозу адреналіну. От тільки моя мама завжди дуже хвилювалася і суворо забороняла кататися на “Сюрпризі”. Але мені вдавалося умовити старшого двоюрідного брата купити квиток на цей атракціон, пообіцявши, що це залишиться нашою таємницею. “Сюрприз” манить і дітей, і підлітків, і навіть дорослих. І от днями у Ліанозовському парку у Москві сталася НП: завалився “Сюрприз”- “близнюк” львівського атракціону. Його теж виготовили на Єйському заводі, що в Росії…

Постраждали 15 осіб, більшість з яких потрапили до лікарні, кілька у важкому стані. “Сюрприз” зірвало з котушок, карусель забилася, як монета, кинута на стіл. Від сильного удару люди поламали спини, дехто вилетів на середину кола… Гарантійний термін атракціону – 10-12 років, після чого його треба щорічно ґрунтовно ремонтувати. Московському “Сюрпризу” було 23 роки, капітальний ремонт востаннє проводили чотири роки тому, а наступний запланували на 2006 рік. На думку представників Російської асоціації парків і виробників атракціонів, близько 90 відсотків (!) каруселей є потенційно небезпечними і їх треба закривати.

Московський інцидент отримав резонанс і у Львові, змусивши батьків ще більше хвилюватися за безпеку своїх дітей, які розважаються на атракціонах. Однак директор Парку культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького Лев Міклош заспокоює львів’ян: атракціони у Львові є цілком безпечними. Стверджувати так йому дозволяють акти технічного стану, які засвідчують справність атракціонів. За його словами, щороку весною перед початком сезону їх ремонтують, а наскільки якісно це зроблено – перевіряють дві комісії: Держтехнагляду з охорони праці та спеціальна інспекція з Кременчука. А після останніх резонансних подій атракціони перевірить ще й комісія з техногенної безпеки при міському управлінні з надзвичайних ситуацій. Перевірка запланована на 28 квітня, повідомив “ВЗ” начальник управління Петро Гребенюк.

За словами Лева Міклоша, кілька днів тому львівські атракціони перевірили ультразвуком на міцність металу – результати виявилися задовільними. А ще провели динамічні і статичні випробування. Теперішньому львівському “Сюрпризу” – 13 років (до нього було кілька попередників). Стільки ж, до речі, “Чортовому колесу”. Це вже немалий строк. Крім щорічних капітальних ремонтів, каже Лев Міклош, працівники парку кожного дня оглядають атракціони. Поточний ремонт проводять щотижня та щоквартально. Якщо виникають найменші підозри щодо безпеки, атракціон зупиняють, доки не полагодять. А якщо це зробити вже неможливо, карусель “списують”. За словами Лева Міклоша, нещасних випадків на львівських атракціонах, на щастя, ніколи не траплялося. А НП у Москві, на його думку, сталося тому, що за тамтешніми каруселями неналежно доглядали, вони були занедбані.

До речі, недавно львівське “містечко атракціонів” поповнилося новим придбанням –атракціоном “Клоун”. Це перший атракціон вітчизняного виробника, який придбали львів’яни. “Клоун” “народився” на Вінницькому заводі і коштує 36 тис. грн. Порівняно з російськими та іноземними каруселями – це не так дорого. Скажімо, за італійський чи німецький атракціон на кшталт “Сюрпризу” треба викласти близько… 500 тисяч доларів. Вартість каруселей а-ля “Діснейленд” сягає мільйона доларів. Якби у нас встановили такий атракціон, квиток на нього коштував би 3-5 доларів. А так коштує 1-2 гривні (залежно від атракціону і дня тижня). Найдорожчим атракціоном традиційно залишається “Автодром”. На ремонт та придбання нових атракціонів парк витрачає власні зароблені кошти, з місцевого бюджету грошей не виділяють. Якби з міської скарбниці щось “капали”, можна було б говорити про більше оновлення атракціонів. Натомість в інших містах, скажімо у Вінниці, парки культури дотує міська влада, якій не байдуже, як відпочивають її мешканці. Наразі маленькі львів’яни змушені задовольнятися каруселями, які катали ще їхніх батьків.

Олександра ХАРЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *