Антени, які забирають здоров`я - „Поступ“, 17 березня

|

Мешканці будинку за номером 129, що на Кульпарківській, проти будівництва на даху їхнього будинку високочастотної антени потужністю 900 МГц. Як „Поступ“ уже писав, „поселити“ антену на даху житлового будинку мають намір оператори мобільного зв`язку.

ЛКП „Південне“, на балансі якого є цей будинок, як виявилось, не заперечувало проти її встановлення. „Ми погодилися, бо на це в операторів був дозвіл райадміністрації, висновки санітарних служб. Крім того, вони пообіцяли змінити покрівлю даху“, — пояснює свій дозвіл директор ЛКП „Південне“ Ігор Рудий. Мешканці ж ладні шукати гроші на дах самотужки, аби лише не перебувати в електромагнітному полі, створеному цими антенами.

“Оскільки Конституційний Суд днями ухвалив рішення, в якому власниками допоміжних приміщень, тобто коридорів, підвалів, дахів, визнав мешканців будинку, вирішувати — будувати на даху цю антену чи ні — саме нам. А ми цієї антени над нашими головами не хочемо“, — сказав один із мешканців, пан Дмитро. У протоколі зборів мешканців будинку записано, що впродовж місяця компанія мобільного зв`язку має забрати усі свої допоміжні конструкції з їхнього даху. Однак, як будуть далі розгортатись події, представник компанії мобільного зв`язку сказати не може. „Не знаю, можливо, ми дійсно шукатимемо інше місце. Як показує досвід інших міст, якщо мешканці проти, це завжди …загрожує додатковими труднощами“, — каже Михайло Шевченко, представник замовника цього будівництва.

Ідея розміщувати базові станції на житлових будинках належить не львівським винахідникам від мобільного зв`язку, а викликана загальносвітовими тенденціями. Щоб побудувати нову вежу, необхідну для базової станції мобільного зв`язку, потрібна земля, яку купити дуже складно не тільки у Львові. Крім того, це додаткові витрати. Значно простіше використати для цього високі споруди, які вже існують. Тому тенденція будувати станції на житлових будинках охопила всі найбільші міста України. До Львова ця хвиля щойно докотилась. З усіх антен, розташованих на львівських дахах, лише дві є на житлових будинках — на площі Галицькій та на вулиці Сихівській. Решта, на щастя, лише на промислових будівлях. До речі, так паразитують усі мобільні оператори, без винятку.

Але варто додати, що в багатьох так званих промислових спорудах працюють люди, а навпроти стоять житлові будинки. Як наприклад, навпроти супермаркету ВАМ, на даху якого теж є базова станція мобільного зв`язку, чи як у випадку з будинком Головної пошти. Як показують дослідження іноземних фахівців, сусідство з такими високочастотними антенами інколи є значно шкідливіше від самого перебування в будинку з таким дивом техніки. І хоча представники мобільних операторів запевняють, що випромінювання антен не шкідливе, бо, мовляв, радіус їхньої дії не сфокусований на будинки, однозначно сказати про впливи таких променів на навколишнє середовище не може ніхто. Надто мало часу з нами є мобільні телефони, а відтак уся техніка, що забезпечує їх роботу. Наприкінці 1950-х, наприклад, фахівці також запевняли про нешкідливість іонізуючого випромінювання, вплив якого тільки вивчався. Тепер, натомість, усі вже знають, які незворотні процеси у людському організмі може викликати радіація. До речі, у московському Інституті біофізики проводили спеціальні досліди на тваринах. Серця жабок опромінювали високочастотним модульованим електромагнітним полем. Як наслідок, через 5-10 хвилин зупинялось кожне друге серце піддослідних тваринок. Щурі та кролики виявились більш стійкими до випромінювання, однак і в них у 30% відбувались зміни у серцевій діяльності. Люди, звичайно, витриваліші за тварин, однак, хто може гарантувати, що постійне перебування в електромагнітному полі (хай і незначному), утвореному згаданими базовими станціями, не призведе до схожих наслідків. Хочеться вірити, що після вже згаданого рішення Конституційного Суду мешканцям міст відвойовувати свої права буде легше.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *