Штурм “Інтермаркету” - „Львівська газета“, 2 березня

|

Учора було заблоковано роботу головного офісу компанії “Інтермаркет”. Працівники ДПІ Галицького району Львова за підтримки бійців податкової міліції намагалися увірватися в офіс і вилучити певні документи, однак їм це не вдалося.

Компанія “Інтермаркет” є однією з найбільших у регіоні торгових фірм, відома завдяки мережі супермаркетів “Арсен”, “Барвінок” і “Інтермаркет”. Учора близько опівдні до головного офісу “Інтермаркету” прибули співробітники ДПІ Галицького району Львова в супроводі податкових міліціонерів. Спробували увійти в приміщення. За словами міліціонерів, вони мали намір вилучити низку бухгалтерських документів.

– Це був майже бандитський напад на офіс, – зауважує Віктор Макарчук, фахівець зі зв’язків із громадськістю “Інтермаркету”.

Співробітники компанії викликали Державну службу охорони, яка відповідає за безпеку офісу. До масової сутички, на щастя, не дійшло, однак одного з працівників “Інтермаркету”, Віталія, хтось ударив в обличчя. Податківці згодом запевняли, що він послизнувся і впав.

Про конфлікт одразу дізналася преса, тому подальші події розгорталися вже в присутності журналістів.

Податківці склали протокол про порушення фінансовим директором компанії Ростиславом Копачем Адміністративного кодексу. Протокол підписали сам пан Копач і головний бухгалтер Ірина Плотниченко. Вони письмово засвідчили, що не дають дозволу на вилучення документів.

Натомість податківці відмовилися спілкуватися з пресою і пояснювати свої дії. Юристи, які представляють інтереси “Інтермаркету”, вважають такі дії незаконними.

– Згідно з чинним законодавством, вилучення документів можна здійснювати тільки у двох випадках: коли є адміністративний арешт активів або порушено кримінальну справу, – заявила “Газеті” адвокат Лілія Оприск. – До того ж, офіційно комплексна документальна перевірка документів компанії завершилася 28 лютого. Досі нас не ознайомили з актом, де мають бути викладені результати перевірки. Якщо охарактеризувати кількома словами те, що відбулося, то це просто знущання над законом.

На думку Віктора Макарчука, який відповідає в компанії за зв’язки з громадськістю, цей конфлікт “Інтермаркету” з податковою інспекцію має набагато глибше підґрунтя.

– Цей випадок підкреслив безкарність держслужбовців, які почувають себе над законом. Майже від нового року ДПІ Галицького району намагається заблокувати діяльність нашого підприємства. Так, з невідомих причин із 20 січня ми не можемо отримати довідку про відсутність майна та валютних цінностей за межами України, – розповідає пан Макарчук. – Лист із проханням видати нам довідку про відсутність заборгованості перед державним бюджетом просто проігнорували. До сьогодні не можемо повернути наших книг обліку розрахункових операцій, які подали на перевірку. У зв’язку з цим від 1 березня практично паралізована робота гуртовні на Зеленій та одного з магазинів “Барвінок”. Якщо дозволяють такі дії з потужною компанією “Інтермаркет”, то можете собі уявити, що діється з дрібними підприємствами.

Учорашній інцидент в “Інтермаркеті” може свідчити про подальшу політизацію роботи податківців. Генеральний директор компанії Роман Шлапак є депутатом міськради, входить у фракцію “Наша Україна”. Учора “Газеті” не вдалося отримати його коментар, однак варто нагадати, що представники “Нашої України” неодноразово заявляли про тиск податкової на всіх, хто причетний до “Нашої України”.

Анна Шпакова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *