Львів довіряє Ющенку і церкві - „Поступ“, 17 лютого

|

Беззаперечним лідером за народною довірою серед ймовірних кандидатів у президенти на Львівщині є Віктор Ющенко, хоча йому особисто не довіряє 9% мешканців області, а 1,25% взагалі не знають хто це такий. Проте, цікавішим є те, що мешканці нашої області віддали би більше своїх голосів радше за нинішнього президента Леоніда Кучму, найвідомішого „есдека” Віктора Медведчука чи комуніста Петра Симоненка, ніж за „нашоукраїнця” Тараса Чорновола.

Принаймні, про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Незалежним центром соціолого-психологічних досліджень при Асоціації практикуючих психологів Львівської області на замовлення обласного представництва „Нашої України”. В опитуванні, яке проводилося з 24 січня по 2 лютого цього року, було опитано 1200 осіб. Ймовірність похибки (+-)2,6%.

Всі особи, які були представлені у списку як ймовірні кандидати у президенти, на запитання „За кого ви б проголосували, якщо б вибори відбулися сьогодні?”, отримали в кілька разів менше, аніж лідер рейтингу Ющенко з його 65,17%. Друга після лідера „НУ” Юлія Тимошенко здобула лише 12,5%. Цікаво, що третє місце за довірою на Львівщині посідає міністр транспорту Георгій Кірпа – 7,08%. Далі порядок наступний: Олександр Мороз (4,33%), жоден з цих кандидатів (3,58%), важко відповісти (2,92%), Петро Симоненко (1,42%), Віктор Янукович (0,92%), Леонід Кучма (0,58%), Віктор Медведчук (0,42%), Валерій Хорошковський (0,33%), Євген Марчук (0,33%), Тарас Чорновіл (0,17%), Сергій Тигіпко (0,17%), інший претендент (0,08%).

До речі, серед сільського населення симпатії більші до Ющенка (71,25%), Тимошенко (13,13%), Мороза (4,38%), Яунковича (1,25%), а натомість Кірпі селяни симпатизують значно менше (4,38%).

Протиставляючи постаті Ющенка і Януковича, соціологи отримали на Львівщині разючу різницю – повністю довіряють лідеру „НУ” 42,67% мешканців, а прем’єру лише 2,83%. Майже десять відсотків взагалі не знають, хто такий Янукович, а серед тих, хто його знає, абсолютно йому не довіряє 44,25%.

Проте все ж таки у прем’єра не найгірша картина. Так повністю не довіряє президенту України – 60% і лише 2% абсолютно в нього вірять. Часткову довіру до президента мають 28%. Майже таку ж недовіру має Верховна Рада – 59%, а абсолютну довіру — лише 1,83%.

Був проведений також моніторинг щодо довіри народному депутату свого округу. Той факт, що загалом Львівщину представляють депутати-мажоритарники з „Нашої України”, то можна зробити висновок, що мешканці Львівщини більше довіряють самому бренду „НУ”, а не конкретній людині. Адже повністю довіряють своєму нардепу лише 10,17% опитаних осіб, а блоку Ющенка – 45,5%.

Але більшу за всіх політиків довіру на Львівщині має таки церква, якій повністю довіряють 73% мешканців області. Взагалі ж не довіряє їй майже три відсотки опитаних. Куди ж там Державній податковій адміністрації – їй не довіряють майже так само, як і президенту та Верховній Раді – 59,67%, а повністю довіряє 4,5%. Далеко не відстала міліція. Їй узагалі не довіряє 51,25% населення, довіряє частково майже 32%, а повністю – 8,67%. Щодо армії, то її рейтинги трохи вищі. Абсолютну довіру вона викликає у 15,83%, а недовіру майже 27% мешканців Львівщини.

Мар’яна П’ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *