Бандера з претензіями і провокаціями - „Поступ“, 6 лютого

Ратуша-ForUm

|

Не вщухають пристрасті довкола побудови пам`ятника провіднику ОУН Степанові Бандері. Якщо спочатку своє обурення з приводу місця побудови та вигляду монумента висловлювали окремі націонал-патріотичні організації, то зараз своє „проти“, але вже загалом щодо факту побудови пам`ятника, висловили невідомі крайньоліві сили.

Зокрема, на вулиці Руській з`явилися листівки від імені „Русского блока“, який закликає „ветеранів Великої вітчизняної війни“ та тих, „кому дорога пам`ять та ідеали дідів та батьків“, „будь-якими методами“ зупинити або принаймні затримати спорудження пам`ятника Бандері. „Організовуйте пікети-протести, підписуйте будь-які звернення… Не допустимо наруги над Львовом спорудженням пам`ятника убивці…“ — йдеться у листівці.

Як і завше при появі таких провокацій, жодних вихідних даних листівка не містить, а автор виявився несправжнім. Як прокоментували „Поступу“ в львівському осередку „Русского блока“, жодного стосунку до цієї провокації вони не мають і не знають, хто за цим стоїть. Прибічник „РБ“, голова російського товариства ім. Пушкіна у Львові Олег Лютіков, пояснюючи позицію блоку щодо побудови пам`ятника сказав, що він виступає не за спорудження нових монументальних скульптур при нинішній економічній скруті, а за реставрацію тих пам`яток архітектури, які потребують негайного ремонту. Щодо ідеологічного боку побудови монумента провідникові ОУН, то Олег Лютіков сказав, що коментувати його соратники нічого не хочуть, щоб „зайвий раз нікого не нервувати“. „Ми врівноважені люди і сили. Нащо політизувати цю ситуацію і когось дратувати?“ — сказав він.

Голова обласного осередку „Русского блока“ уже звернувся в СБУ, щоб заявити про непричетність своєї організації до появи цих провокативних листівок.

Натомість голова ЛОО УРП „Собор“ Ростислав Новоженець, який вважає, що саме спецслужби мають ці справи розслідувати, песимістично дивиться на перспективу розслідування. „Ми неодноразово свого часу зверталися до СБУ. Але в СБУ кажуть, що то не їхнє питання. Тоді ми беремо закон про СБУ, тикаємо їм носом, що то їхнє питання, а як наслідок вони це скеровують в обласну прокуратуру, яка передає це міській прокуратурі. А так кажуть, що зверталися в міліцію, але ніхто жодних слідів не знайшов. А однієї листівки, яку ми їм даємо, не достатньо. Відповідно, справу спускають на гальма“, — розповідає Новоженець.

Він також розповів, що недавно вони зафіксували ще одну провокацію — на пам`ятному камені Євгена Коновальця зірвано металеву таблицю.

Проте націонал-потріотичні сили, які вже звикли до таких провокацій, досі більше турбує зовнішній вигляд монумента Бандері. Якщо раніше деякі організації вимагали припинити будівництво, щоб обрати кращий проект, то зараз у них з`явилися просто якісь зауваження. Цього вівторка ЛОО УРП „Собор“, „Батьківщина“ та УНА-УНСО провели громадські слухання, де дійшли згоди, що будівництво не треба припиняти, але таки вартує внести деякі поправки. Зокрема, вони дивуються, чому на барельєфних малюнках, які на колонах символізуватимуть чотири доби становлення України, немає зображення князя Святослава, Симона Петлюри, Миколи Мельника. Натомість недоречною є постать Кука, якого увіковічнюють за життя.

Також вони пропонують переробити скульптуру Бандери з „публіциста“ в „борця“. Голова ЛОО УРП „Собор“, окрім того, висловлює невдоволення, що у нас проекти монументальних скульптур затверджують без обговорення з громадськістю, внаслідок чого з`являються пам`ятники, які більшості людей не подобаються.

Наразі ж головною вимогою цих організацій є провести публічну презентацію проекту, щоб нарешті громада знала, як буде виглядати монумент. Член оргкомітету зі спорудження пам`ятника Бандері Андрій Парубій у коментарі „Поступу“ сказав, що вони не проти провести таку презентацію, але знову ж таки додав, що започатковувати тенденцію, за якої кожна політична структура буде вносити свої поправки, є неправильно, „бо це є шлях без кінця. „Це мають визначати компетентні фахівці, а не політики“, — каже Парубій.

Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *