Як депутати у футбол грали - “Львівська газета“, 28 листопада

Ратуша-ForUm

|

НИНІ щонайменше 76 львів’ян грають у футбол за кордоном. Це звичайні любителі гри №1 у світі – депутати міської й обласної рад, провідні податківці та міліціонери.

Віднедавна офіційні поїздки за кордон депутатів різного рівня та державних службовців стали доброю традицією. Щоразу мета візиту інша, але досить часто має більше відпочинковий характер, аніж робочий. У будь-якому випадку їздять і чиновники, і депутати – за кошти місцевих бюджетів.

Це питання вчора актуалізували на сесії міської ради. Під час звіту керуючого справами Львівської мерії Олега Кузана, серед інших запитань, депутати просили надати звіт щодо закордонних поїздок чиновників. Депутат міськради Зиновій Гузар, один із ініціаторів запиту, переконаний, що не всі такі вояжі здійснюють прозоро.

– Ніхто не має жодної інформації про ці поїздки. Ні голова комісії депутатської етики та зв’язків ради Антон Ружицький, який зобов’язаний про це знати, ні інші, – каже пан Гузар. – Минулого скликання кожне відрядження за кордон проходило через бюджетну комісію, де було все чітко написано. Вже минуло майже два роки нової влади, і ніхто не звітує: хто їде, чого їде… Що такі поїздки дають міській громаді, знає дуже обмежене коло осіб.

Окрім, безумовно, потрібних ділових відряджень чиновників за кордон, у Львові все популярнішим стають т. зв. “розривкові відрядження”. Найактивнішими у цьому сенсі є не чиновники, а саме депутати – представники громади.

Наприклад, учора ввечері до Словаччини вирушила група депутатів міськради з благородним наміром – продемонструвати спортивну форму у футбольному двобої з місцевими депутатами. Наші сформували повноцінну команду, в гості до словаків подалися щонайменше 11 депутатів. Поїздку оплатили з міського бюджету.

Окрім депутатів міськради, шанувальники футболу, виявляється, є і серед міліціонерів і податківців. Уже тиждень у Бельгії перебувають 38 співробітників обласного УМВС на чолі зі своїм шефом Ігорем Адамчуком і 27 податкових міліціонерів разом із головою ДПА у Львівській області Сергієм Медведчуком. Держслужбовці і правоохоронці вирушили в Бельгію пограти у футбол із місцевими поліцейськими. Офіційно це називають “програмою обміну досвідом”. Цю поїздку, до речі, жваво обговорювали під час останньої сесії облради, адже багато “футболістів” є депутатами облради. Спортивний азарт змусив їх проігнорувати засідання сесії.

До речі, цього літа футбольна команда депутатів міськради вже відвідала Польщу та поступилася в товариському матчі депутатам Підкарпатського воєводства – 2:0.

Згідно з постановою Кабміну та додатку до неї від 23 квітня 1999 року №663, держслужбовці, які вирушають у відрядження за кордон, отримують певну лімітовану суму. Якщо в Бельгію, то грошовий еквівалент становить 50 доларів США на добу, а вартість плати за помешкання на добу не повинна перевищувати 150 доларів США на особу. Якщо у Словаччину чи Польщу, то добові становлять 32 долари США. У разі часткової компенсації витрат країною, до якої планують здійснити візит, добові становлять 35% від визначеного ліміту.

Як повідомив “Газету” заступник голови Львівської облради Андрій Парубій, депутати обласної ради цієї каденції ще не здійснили офіційних поїздок за кордон. Але декілька разів їм випадала нагода вирушити за кордон у складі офіційної делегації від Асоціації “Ради Львівщини” (до неї входять представники всіх рад Львівської області різних рівнів). Очевидно, що й кошти для цієї поїздки взяли з бюджетів рад.

“Газета” обіцяє повідомити про результати футбольних матчів у Бельгії та Словаччині за участю наших депутатів і чиновників.

Валентина Люля,

Наталя Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *