ОСТАННІ НОВИНИ

Росія ініціювала розмову щодо обміну полоненими після операції ЗСУ в Курській області, – Лубінець

Олег Дерев'янко

|

Після військової операції Збройних Сил України в Курській області росія проявила ініціативу в питанні обміну полоненими. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в етері телемарафону.

За його словами, російська сторона, в особі уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової, ініціювала розмову щодо можливого обміну військовополоненими.

«Я дуже сподіваюся, що, незважаючи на публічні заяви російських ЗМІ, що росіяни нібито прийняли рішення призупинити якісь обміни… у нас зараз відбувається обмін інформацією», – сказав Лубінець.

Український омбудсман підкреслив, що права російських військовополонених в Україні захищаються, і Україна готова продовжувати обмінні процеси в будь-який момент на підставі Женевської конвенції.

«Знову ж таки у нас є пріоритетні категорії, які ми готові обмінювати. У першу чергу це важкопоранені, друге – це українські жінки, і в третю чергу – всі ті, хто залишається в полоні», – додав він.

Інформація щодо прав російських військовополонених передається Міжнародному комітету Червоного Хреста та ООН.

Передісторія

6 серпня 2024 року, росіяни повідомили про спроби України прорватися на територію Курської області. Того ж дня ЗСУ декількома групами перейшли російсько-український кордон на території Суджанського і Кореневського районів терористичної РФ.

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW), підтвердили просування українських військ до 10 кілометрів углиб російської Курської області.

7 серпня 2024 року стало відомо, що ЗСУ контролюють відразу кілька населених пунків і просунулись вглиб до 15 км.

За даними Bloomberg, збройні сили України прорвали дві лінії фортифікації на Курщині, які коштували Росії 15 мільярдів рублів.

8 серпня Міноборони рф визнало просування українських військових у двох районах Курської області РФ і заявило, що перекинуло до кордону резерви й обстрілює ЗСУ з авіації.

Диктатор терористичної росії Владімір Путін назвав ситуацію в Курській області «провокацією». У США вказали на іронічність заяви Путіна.

8 серпня головнокомандувач Олександр Сирський опублікував фото підготовки наступу «у вихідному районі», а президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав, що отримав від нього три «результативні» доповіді й вони «саме такі, які потрібні нашій державі зараз».

9 серпня ЗСУ опублікували відео, що засвідчує їхню присутність у курській області.

У Брянській, Курській та Бєлгородській областях росії оголосили режим контртерористичної операції.

Кремль, ймовірно, вирішив оголосити контртерористичну операцію, а не воєнний стан,  щоб применшити масштаби вторгнення в Курську область і запобігти паніці або негативній реакції всередині країни.

12 серпня 2024 року стало відомо, що ЗСУ взяли під контроль 28 населених пунктів у Курській області.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів президенту Володимиру Зеленському, що під контролем України перебуває 74 населених пункти Курської області РФ.

14 серпня президент Володимир Зеленський заявив, під час наради щодо ситуації в Курській області, про можливість створення військових комендатур на території області.

Крім того, Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для жителів Курської області, яким потрібна гуманітарна допомога або які хочуть евакуюватися до України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ілюстративне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *