ОСТАННІ НОВИНИ

ЗСУ опублікували відео присутності у Курській області

Олег Дерев'янко

|

У п’ятницю, 9 серпня, Збройні сили України оголосили про повний контроль над містом Суджа у Курській області рф. Про це повідомив волонтер та активіст Сергій Стерненко.

«Бажаю здоров’я з міста Суджа. Новини в нас такі: місто контролюється Збройними силами України, у місті спокій, усі будинки цілі. Стратегічний об’єкт “Газпром” у місті Суджа контролюється 99 механізованим батальйоном 61 окремої степової бригади», – зазначив один із бійців.

Однак наразі офіційних підтверджень від влади чи вищого командування щодо контролю ЗСУ над російським містом не надходило.

Як повідомляє російське видання «Медуза», відео, ймовірно, зняте в провулку 1 травня у слободі Заолешенка, що на західній околиці Суджі. Там розташована міська філія «Газпром газорозподіл», за два кілометри від центру міста.

Голова Суджі Віталій Слащев в коментарі російським ЗМІ сказав, що місто не перебуває під контролем українських військових.

«Суджа наша. Іде евакуація», – стверджує він.

Передісторія

У вівторок, 6 серпня, росіяни повідомили про спроби України прорватися на територію Курської області.

Американські посадовці хочуть зв’язатись із українськими колегами, аби з’ясувати обставини того, що відбувається в Курській області росії.

Крім того, фахівці Інституту вивчення війни (ISW), проаналізувавши зібрані дані, підтверджують просування нібито українських військ до 10 кілометрів углиб російської Курської області.

8 серпня Міноборони рф підтвердило просування українських військових у двох районах Курської області РФ і заявило, що перекинуло до кордону резерви й обстрілює ЗСУ з авіації.

Натомість Міністерство оборони Франції, коментуючи події в Курській області, стверджує, що це операція України, яка має «певний початковий успіх».

У Німеччині також не проти наступу України на територію Курської області. Глава комітету з оборони Бундестагу Німеччини Маркус Фабер не вважає проблемою ймовірне використання німецької зброї у боях на території Курської області.

Водночас диктатор терористичної росії Владімір Путін назвав ситуацію в Курській області «провокацією». У США вказали на іронічність цієї заяви Путіна.

Українська сторона події в Курській області наразі офіційно не коментувала. Проте головнокомандувач Олександр Сирський опублікував фото підготовки наступу «у вихідному районі», а президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав, що отримав від нього три «результативні» доповіді й вони «саме такі, які потрібні нашій державі зараз».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: скриншот із відео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *