ОСТАННІ НОВИНИ

Безпритульний пес вирвав мешканцю Золочева шмат щоки

Наталя Дуляба

|

Хірурги лікарні святого Пантелеймона провели складну реконструктивну операцію, аби закрити мешканцю Золочева частину обличчя після нападу бездомного пса. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

Того дня 67-річний мешканець Золочева Ігор Єдинович йшов навідати сина-захисника. Він саме повернувся з фронту додому на реабілітацію після контузії. Син мешкає на околиці, а шлях до нього простує через залізничний вокзал. Батько вирішив скоротити дорогу і попрямував через закинуте будівництво.

Там він зустрів більше 20 безпритульних собак. Один зі здорових псів кинувся на чоловіка. Цілив просто в шию. Пан Ігор встиг зреагувати, вивернувся та таким чином уникнув смертельного укусу. Однак собака все ж зумів дотягнутися до лиця і вирвав шмат щоки.

На обличчі чоловіка утворився чималий дефект – дірка розміром 5 на 6 сантиметрів. Тому місцеві медики вирішили екстрено відправляти пацієнта до Львова у Центр голови та шиї лікарні святого Пантелеймона, де точно знають, як діяти при таких травмах.

Щелепно-лицеві хірурги кажуть, що в таких випадках оперувати треба якомога скоріше, адже кусані рани є інфікованими і не терплять зволікань. Їх потрібно закривати в перші дві доби після укусу.

Спеціалісти Центру голови та шиї спершу збиралися закрити дефект на обличчі пацієнта клаптем на судинній ніжці з його ж передпліччя. Утім після ретельного обстеження судин побачили, що кровопостачання цієї ділянки є недостатнім для проведення успішної операції. Тож було ухвалено рішення компенсувати дефект клаптем із підборіддя.

«Це доволі складне оперативне втручання. Адже треба пересадити острівцевий клапоть на судинній ніжці. Спершу нам потрібно було виділити судини шиї: лицеві артерію та вену, а також підборідкові артерію та вену. Ці судини є досить тоненькими – до 1 мм в діаметрі. І якщо ми пошкодимо бодай одну з них, то цей клапоть буде нежиттєздатним. Але, з огляду на наш досвід оперування подібних дефектів, нам і на цей раз вдалося не пошкодити жодну з судин. Потому ми виділили шкірно-фасціально-м’язовий клапоть, перемістили його через підшкірний тунель в зону дефекту і успішно закрили його. Тож це складне реконструктивне втручання минуло успішно», – розповів завідувач Центру голови та шиї лікарні святого Пантелеймона Олег Ковтуняк.

Уже на шосту добу після операції наші хірурги впевнено констатували: відторгнення немає, клапоть прижився. Відтак медикам вдалося досягнути не лише естетичного, а і функціонального ефекту.

Водночас медики нагадують: при укусі собаки, навіть якщо він не обширний, треба обов’язково і невідкладно звернутися за медичною допомогою!

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Перше ТМО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *