ОСТАННІ НОВИНИ

На Грибовицькому полігоні планують висадити дерева

Олег Дерев'янко

|

На Грибовицькому полігоні до липня 2024 року планують завершити технічну фазу рекультивації, а потім розпочати наступну, під час якої «купол» накриють родючим шаром ґрунту і висадять зелені насадження. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міськради.

Як стверджують у ЛКП «Зелене місто», через кілька років колишній полігон перетвориться на справжню зелену зону, безпечну для відпочинку людей.

«Грибовицький полігон експлуатували з 1957 року. У травні 2016 року, коли сталася трагедія і зсунулося сміття об’ємом 100 тис. метрів кубічних, після цього випадку жоден сміттєвоз сюди не заїжджав», – розповідає керівник відділу реалізації проєктів ЛКП «Зелене місто» Назарій Кирилейза.

За його словами, після цих подій був розроблений проєкт комплексного поводження з ТПВ, у який увійшли рекультивація полігону, очищення фільтрату і будівництво сміттєпереробного заводу.

«Рекультивація полігону поділена на дві фази. Перша фаза – технічна рекультивація, має закінчитися наприкінці липня цього року. За цей час маєм завершити перепрофілювання і терасування тіла полігону, щоб унеможливити в майбутньому зсув. “Купол” полігону вже покрили мембраною, щоб запобігти просочуванню опадів (дощу чи снігу) ззовні та потраплянню полігонних газів у повітря», – продовжує Назарій Кирилейза.

Він зазначив, що також прокладено систему відведення дощової води та забору фільтратів. А 33 вертикальні свердловини забирають газ, що утворюється на полігоні, – відтак з нього виробляють електроенергію

Після завершення технічної рекультивації, на полігоні планують розпочати другу фазу робіт.

«У другій фазі маємо повністю накрити тіло полігону родючим шаром ґрунту і посадити зелені насадження. Ці роботи триватимуть орієнтовно до березня 2025 року. Після цього будемо продовжувати співпрацювати з підрядником, щоб не виникало ніяких дефектів – це передбачено контрактом», – додає фахівець.

Згідно з його словами, протягом наступних п’яти років буде утворюватися фільтрат. Цей фільтрат буде продовжувати очищатися за допомогою наявних установок. Після очищення він перетворюється на воду, придатну для поливу рослин.

У майбутньому Грибовицький полігон буде перетворений на суцільну зелену зону, подібну до скверу. Це буде зона відпочинку, де люди зможуть розслабитися.

Щодо проєкту будівництва сміттєпереробного заводу, який також реалізовує ЛКП «Зелене місто», то за словами Назарія Кирилейзи, будівельна частина заводу вже виконана на 63%, а загалом весь проєкт разом з обладнанням реалізовано вже на 43%.

Як писав Львівський портал, на рекультивацію Грибовицького звалища та будівництво сміттєпереробного комплексу на Пластовій Львівська міська рада отримала 35 млн євро кредиту від ЄБРР.

На тендер щодо рекультивації Грибовицького звалища подалися чотири компанії. Втім результатів досі немає. Для того, щоб рекультивувати полігон у Грибовичах та перетворити його на зелену зону, потрібно близько чотирьох років.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий раніше заявляв, що рекультивацію сміттєзвалища завершать через п’ять років, тобто до кінця 2023 року. Паралельно з цим на вул. Пластовій будуватимуть сміттєпереробний завод. Станом на початок липня 2023 року тут виконали 37% робіт

На Грибовицькому сміттєзвалищі тривала технічна рекультивація. Підрядник, консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP, «законсервував» уже 75% полігону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Роман Балук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *