ОСТАННІ НОВИНИ

У Ватикані визнали, що перші кроки до перемовин про мир має зробити Кремль

Наталя Дуляба

|

Держсекретар Ватикану П’єтро Паролін прокоментував скандальні слова Папи Римського із закликом до України «мати мужність білого прапора», визнавши, що перший крок для переговорів має зробити країна-агресор. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Corriere della Sera.

Пароліна, який є близьким помічником понтифіка і очолює дипломатію Святого Престолу, запитали, чому Папа звертався лише до однієї сторони, України, при тому, що вона зазнала нападу.

Він у відповідь нагадав про заяву Франциска від 25 лютого, зазначивши, що понтифік висловився за «створення умов для дипломатичного рішення, що забезпечило би справедливий і тривалий мир».

«У цьому сенсі очевидно, що створення таких умов не залежить від лише однієї сторони, а від обох, і перша умова, на мою думку, – це саме припинення агресії», – сказав П’єтро Паролін.

Він акцентував, що Папа казав про «хоробрість вести переговори», і це не означає заклик до капітуляції.

«Святий Престол дотримується цієї лінії і продовжує закликати до перемир’я. І агресори мають бути тими, хто припиняє вогонь і відкриває можливість для переговорів. Святий Отець пояснює, що готовність до перемовин – це не слабкість, а сила, це не про те, щоб здатися, а про мужність. І він каже нам, що ми маємо більше цінувати людські життя, сотні тисяч людських життів, які стали жертвами цієї війни у серці Європи», – зауважив кардинал Паролін.

Він додав, що цей заклик актуальний і стосовно війни в Україні, і стосовно Близького Сходу та інших воєн у світі.

На питання, чи бачать у Ватикані шанси на дипломатичну розв’язку в Україні, кардинал відповів ствердно.

«Оскільки йдеться про рішення, що залежать від людської волі, завжди залишається можливість для дипломатичного рішення. Війна, розв’язана проти України  – це не наслідок якогось неконтрольованого стихійного лиха, а виключно акт людської волі. І та сама людська воля, яка спричинила цю трагедію, має можливість – і відповідальність – зробити кроки для того, щоб покласти цьому край і створити шлях до дипломатичного рішення», – сказав П’єтро Паролін.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні Папа Римський Франциск, говорячи про війну, заявив, що Україна повинна мати «відвагу білого прапора» і бути готовою вести переговори. Згодом представник Ватикану запевнив, що заява понтифіка не була закликом до капітуляції України.

Слова Папи Римського викликали широкий резонанс і багато критичних коментарів. Зокрема, глава МЗС України Дмитро Кулеба відповів на це, що прапор України – не білий, а синьо-жовтий.

Також МЗС України викликало Апостольського нунція в Україні Вісвальдаса Кульбокаса через скандальну заяву Папи Римського.

Зі свого глава УГКЦ Блаженніший Святослав наголосив, що в Україні нікому й на думку не спадає здатися. А тим, хто не вірить у перемогу України, він порадив піти до сповіді.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *