ОСТАННІ НОВИНИ

Папа Римський закликав Україну підняти «білий прапор» та вести перемовини з РФ

Маркіян Рой

|

Папа Римський Франциск у записаному в лютому інтерв’ю заявив, що Україна повинна мати відвагу підняти білий прапор та почати переговори з країною-агресором. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Reuters.

Зазначається, що свої коментарі Франциск зробив в інтерв’ю, записаному минулого місяця для швейцарської телерадіокомпанії RSI, текстову версію якого вже оприлюднено. Саме інтерв’ю вийде в ефір 20 березня.

Франциска запитали про його позицію щодо дебатів між тими, хто вважає, що Україна повинна здатися, оскільки не змогла дати відсіч російським військам, і тими, хто стверджує, що це легітимізує дії агресора. Інтерв’юер використав у запитанні термін «білий прапор».

«Я думаю, що найсильніший той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей і має відвагу білого прапора, і веде переговори». «Слово «переговори» – це мужнє слово. Коли ви бачите, що ви переможені, що справи йдуть погано, ви повинні мати мужність вести переговори», – розповів Франциск.

Франциск додав, що переговори повинні відбуватися за допомогою міжнародних сил.

Reuters зазначає, що Франциск вперше вжив такі терміни, як «білий прапор» або «переможений», обговорюючи війну в Україні, хоча в минулому говорив про необхідність переговорів.

«Можна відчувати сором, але скільки загиблих вона (війна) принесе в кінцевому підсумку? (Треба) вести переговори вчасно, знайти країну, яка може бути посередником», – сказав Франциск, згадавши Туреччину серед країн, які запропонували свою кандидатуру.

«Не соромтеся вести переговори, поки все не стало ще гірше», – додав Папа. На запитання, чи готовий він бути посередником, Франциск відповів: «Я тут»

В іншій частині інтерв’ю, говорячи про війну між Ізраїлем і ХАМАСом, Франциск сказав: «Переговори ніколи не є капітуляцією».

Речник президента Володимира Зеленського одразу не відповів на прохання Reuters прокоментувати висловлювання Папи Римського.

Водночас директор Ватиканської пресслужби Маттео Бруні, уточнюючи термінологію інтерв’ю, яке Папа Франциск дав Radio Tv Svizzera, зауважує, що понтифік використовує термін «білий прапор» у контексті заклику до переговорів, а не поразки.

«Папа вживає термін «білий прапор» і у своїй відповіді використовує картину, запропоновану інтерв’юером, маючи на увазі, що він означає припинення ворожості, означає передишку, яка досягається за допомогою сміливості розпочати перемовини, –  цитує речника Ватикану італійське видання ANSA. –  В іншому місці цього інтерв’ю, говорячи про іншу конфліктну ситуацію, але маючи на увазі кожну війну, Папа ясно ствердив: «переговори ніколи не є поразкою».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *