ОСТАННІ НОВИНИ

На Личаківському кладовищі вшанували пам’ять Володимира Івасюка

Маркіян Рой

|

Сьогодні, 4 березня, виповнюється 75 років від дня народження композитора, поета, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України Володимира Івасюка.  У Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам’ять видатного композитора. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській ОВА.

«Сьогодні Володимиру Івасюку могло б виповнитися 75. Пам’ятаємо. Львівський період його життя – також. А щоб пам’ять дійсно була живою, треба слухати його пісні. Тим паче, що за свої короткі 30 земних років він залишив нам безцінний спадок – 100 естрадних та 50 інструментальних творів, і багато таких, які досі ще не почали виконувати. Талановитий, життєрадісний, з чудовим почуттям гумору, стильний. Він так добре відчував українську народну творчість і так майстерно інкрустував нею свою авторську…», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Ірина Гаврилюк разом із молоддю, громадськістю поклали квіти на його могилу. У виконанні студентів Львівського музичного фахового коледжу ім. С. Людкевича та Львівського фахового коледжу культури і мистецтв прозвучали знамениті твори видатного композитора «Червона рута» та «Водограй».

«Загинувши насильницькою смертю, Володимир Івасюк немов би приніс себе в жертву своєму народові, відстоюючи його право на свою культуру, мову, пісню, на вільне висловлювання власної думки. Велика шана людині, українській пісні та культурі, якою він жив, яку творив, яку зумів зробити популярною, і разом із тим показав світові милозвучність і чарівність українського слова, показав, зрештою, і Україну», – зазначила Ірина Гаврилюк.

Також 4 березня у центрі Львова біля пам’ятника Володимиру Івасюку відбувся пісенний флешмоб на в день 75-ї річниці з дня народження славетного українського композитора.

Кількасот учасників заходу, студенти й викладачі навчальних закладів Львова, діти та перехожі спільно заспівали композиції, які стали відомими далеко поза межами України.

«10 років ми збираємося біля пам’ятника і співаємо пісні Володимира. Вічну «Червону руту», «Водограй», «Я піду в далекі гори», а також Гімн України, бо сьогодні день народження автора музики Михайла Вербицького. Приємно, що до нас доєднуються львів’яни, а цього року й наймолодші учасники з дитячого садочка! Дякую всім за традицію, а студентам за гарний спів», – зазначила депутатка Львівської обласної ради Звенислава Мамчур-Калинець.

Зазначимо, Володимир Івасюк (1949 – 1979) – композитор, музикант, поет, один із основоположників української естрадної музики. Справжня музична легенда України. Він є автором 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох вистав.

Лауреат низки премій і відзнак, зокрема Національної премії імені Тараса Шевченка (1994, посмертно), звання Герой України (2009, посмертно).

Саме Володимир Івасюк написав такі українські хіти як «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Балада про мальви», «Два перстені», «Жовтий лист», «Балада про дві скрипки» та інші. Пісні його авторства виконували ВІА «Смерічка», Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару.

Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року після того, як вийшов з дому на роботу до Львівської консерваторії. Через кілька тижнів його виявили повішеним у Брюховицькому лісі. Композитору було лише 30 років.

За офіційною версією радянської влади Володимир Івасюк скоїв самогубство через «депресію». Тому справу закрили через відсутність складу злочину. Однак під час слідчого експерименту у 2019 році було встановлено, що самостійно Івасюк повіситися не міг, оскільки зав’язати вузол на гілці на висоті 1,7 м, щоб накласти на себе руки, без сторонньої допомоги не змогла би навіть дуже фізично сильна людина.

Крім того, аби залізти на дерево, у музиканта повинні були б залишитися відповідні сліди на взутті, одязі. Експерти таких слідів не виявили.

У 2021 році в Генпрокуратурі України заявили, що Володимира Івасюка повісили вже мертвим. А докази про нібито його «депресію» містять ознаки фальсифікації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОВА, ЛОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *