ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС таки обіцяють виробити мільйон снарядів до весни для України

Маркіян Рой

|

В Єврокомісії вважають, що у ЄС зможуть виробити мільйон боєприпасів для України до весни цього року попри те, що наразі процес загальмувався. Про це повідомляє Європейська правда.

«Європейська промисловість вже має виробничі потужності, які значно перевищують мільйон артилерійських снарядів, і ми досягнемо цієї мети до весни», – повідомила речниця Європейської комісії з питань оборонної промисловості Йоханна Бернсель.

Водночас офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що станом на кінець грудня Україні поставили більше 300 тисяч боєприпасів, 3300 ракет було доставлено з існуючих запасів.

«Ми також маємо щонайменше 180 тисяч снарядів, на які вже розміщено замовлення станом на кінець грудня, і ця кількість збільшується згідно з контрактами», – пояснив він.

Як повідомляв Львівський портал, у березні цьогоріч ЄС погодив план прискореного постачання Україні 1 мільйона артилерійських снарядів. Їх мали передати ЗСУ протягом року. Для цього європейський оборонпром мав би суттєво збільшити свої виробничі потужності, однак у листопаді стало відомо, що поставка такого обсягу боєприпасів не буде вчасною.

Причиною цього міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав «жалюгідний стан оборонної промисловості» в Європі та «дуже багато бюрократії». Водночас він переконаний: Україна отримає обіцяний мільйон артилерійських снарядів від Євросоюзу, але це буде з запізненням, оскільки західні країни переоцінили свої технічні можливості.

США, як відомо, наразі обмежені у постачанні Україні значних пакетів військової допомоги, оскільки Конгрес не затверджує бюджет на річну допомогу українській армії розміром 61,4 млрд доларів.

Ще на початку листопада у Білому домі заявили, що на допомогу Україні вже використано 96% коштів, які затвердив Конгрес. Тому нові пакети допомоги для ЗСУ, як заявили у Пентагоні, стануть меншими.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *