ОСТАННІ НОВИНИ

Байден подав у Конгрес запит щодо військової допомоги Україні на 61 мільярд. Деталі

Наталя Дуляба

|

Президент США Джо Байден подав у Конгрес новий запит на військову допомогу Україні розміром 61,4 млрд доларів. Про це повідомляє Голос Америки.

Крім України, у запит окремо включено 14,3 млрд доларів військової допомоги Ізраїлю.

Українська частина передбачає:

  • 30$ млрд для Пентагону на обладнання для України і поповнення власних запасів озброєння,
  • 14,4$ млрд для Пентагону на продовження військової, розвідувальної та іншої оборонної підтримки,
  • 16,3$ млрд для Державного департаменту та USAID на економічну, безпекову та оперативну допомогу,
  • 481$ млн на допомогу переміщеним українцям в рамках програми США «Об’єднання заради України» U4U,
  • 149$ млн для NNSA для реагування на ядерні/радіологічні інциденти.

Загалом законопроєкт передбачає п’ять основних сфер підтримки України:

– Додаткова зброя та устаткування для того, щоб допомогти Україні досягнути успіху на полі битви та захистити її народ, а також поповнити запасу Пентагону, після передачі устаткування Україні в рамках президентських повноважень. Надана допомога, наголосили в Білому домі, «допомогла Україні врятувати численні життя та виграти битви за Київ, Харків та Херсон».

– Продовження військової, розвідувальної та іншої оборонної підтримки, включаючи інвестиції до оборонної промислової бази, відшкодування витрат на транспортування американських службовців та устаткування, та подальше нарощування присутності військ США в Європі, та інша критично важлива діяльність.

– Економічна підтримка та підтримка цивільної безпеки, включаючи пряму бюджету підтримку України, допомога з інвестиціями до критичної інфраструктури, підтримка правоохоронної діяльності, допомога в розмінуванні звільнених територій.

– Допомога переміщеним українцям в рамках програми США «Об’єднання заради України» U4U

– Розбудова співпраці з партнерами на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема ядерної та радіоактивної криз.

Також у новому запиті на фінансування передбачено 9,15$ млрд на гуманітарну підтримку. Ці гроші будуть спрямовані через Держдеп для надання гуманітарної допомоги Україні, Ізраїлю, Газі та на інші потреби.

Загалом запит, крім військової допомоги Україні та Ізраїлю, охоплює також розбудову військово-промислового комплексу США, зміцнення безпеки Індо-Тихоокеанського регіону, фінансування країн, що розвиваються, щоб надати альтернативу програмам Китаю, заходи із зміцнення безпеки на південному кордоні США.

«Як вчора ввечері заявив президент, ми маємо продовжувати протистояти тиранії та агресії, і захищати Україну від брутального російського вторгнення. З історії ми знаємо: якщо ми відступимо, і дозволимо комусь на кшталт Владіміра Путіна знищити незалежність України, він не зупиниться на досягнутому, і це заохотить агресорів по всьому світу. Ми маємо надіслати безпомилковий меседж: що у XXI столітті диктаторам не може бути дозволено завойовувати або забирати частину території свого сусіда», – заявив під час спілкування з журналістами  20 жовтня радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

За словами радника з національної безпеки, фінансування та повноваження, які Конгрес раніше схвалив переважною більшістю, майже закінчилися. Відтак потрібні дії Конгресу, щоб гарантувати, що США зможуть продовжувати задовольняти потреби України на полі бою та захищати її людей, які перебувають під атакою.

«Тож поки Україна веде складний контрнаступ, аби захиститися від нового російського наступу, і зі швидким наближенням зими, світ уважно стежить за тим, що Конгрес робитиме далі. Ідеться і про людей в Україні, які борються за свою державу, і тих у Кремлі, хто прагне її стерти», – додав Салліван.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні західні ЗМІ писали, що Джо Байден збирається надіслати запит до Конгресу про виділення додаткової допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню на 100 мільярдів доларів. На пакет для України передбачено близько 60 мільярдів доларів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *