ОСТАННІ НОВИНИ

Україна отримає мільйон снарядів, питання лише у графіку, – Кулеба

Наталя Дуляба

|

Україна отримає обіцяний мільйон артилерійських снарядів від Євросоюзу, але це буде з запізненням, оскільки західні країни переоцінили свої технічні можливості. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 29 листопада після засідання Ради Україна – НАТО.

«100%, що мільйон снарядів буде поставлено, питання тільки у графіку доставки. Я не бачу відсутності політичної волі поставити мільйон і більше снарядів. Я реально бачу, що колеги переоцінили технічну можливість країн виготовити, знайти і закупити ці боєприпаси», – прокоментував глава українського МЗС.

Водночас він додав, що і Україна, і деякі інші західні держави збільшують виробництво артилерійських снарядів, але подальший прогрес гальмує браку пороху.

«Всі ми впираємось у питання доступу до порохів. Якщо цього питання не буде вирішено комплексно, то ми просто впремось у стелю виробництва снарядів і вище неї не підемо. Тому тут потрібні спільні зусилля», – підкреслив Дмитро Кулеба.

Як повідомляв Львівський портал, план прискореного постачання Україні артилерійських боєприпасів ЄС погодив ще у березні цьогоріч. Йшлося про 1 мільйон снарядів, які Євросоюз збирався передати ЗСУ протягом року. Для цього європейський оборонпром мав би суттєво збільшити свої виробничі потужності.

Після ухвалення такого рішення між деякими країнами-членами ЄС виникли суперечки, тож Євросоюз виділив 1 млрд євро на боєприпаси для України.

Наприкінці жовтня агентство Bloomberg повідомляло, що ЄС відстає від плану і навряд чи встигне поставити Україні мільйон боєприпасів до березня 2024 року.

Невдовзі після цієї публікації міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що ЄС не виконає цю обіцянку вчасно. Причиною цьому він назвав не відсутність політичної волі, а «жалюгідний стан оборонної промисловості» та «дуже багато бюрократії».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *