ОСТАННІ НОВИНИ

Залужний пояснив, звідки взялася цифра про мобілізацію 400-500 тисяч

Андрій Котенський

|

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний прокоментував мобілізацію 400-500 тисяч українців, про яку на пресконференції згадував президент Володимир Зеленський. За його словами військове командування не робило запит на якісь цифри, але вони цілком відповідають потребам армії на 2024 рік, повідомляє Суспільне.

«Військове командування продовжує виконувати функцію захисту своєї держави і відповідно формує свої запити, запити на боєприпаси, зброю і відповідно на людський ресурс. Це робиться на постійній основі і якимось окремим форматом, окремим запитом на Кабмін чи Верховну раду, ми такого не здійснюємо», – сказав Головком.

Він зазначив, що цифру 400-500 тисяч мобілізованих військове командування сформувало на увесь наступний рік.

«Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом року. Озвучувати цю цифру і те, яка цифра стосується іншого розділу показників, я не можу, тому що це являється військовою таємницею», – зазначив генерал.

Залужний наголосив, що Збройним силам і йому особисто – головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання.

«Те хто яку буде мати відстрочку чи не матиме, кого будуть призивати – на сьогодні, я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральний орган виконавчої влади який може це визначити. Ще раз повторюся, що мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя, щоб продовжувати введення бойових дій», – сказав він.

За словами Головнокомандувача, жодних подань чи законопроєктів Збройні сили не робили на Кабінет міністрів і не можуть цього робити, бо Генеральний штаб позбавлений функції законодавчої ініціативи.

«Разом з тим ми працювали разом з Міноборони, яке формує держполітику в галузі оборони і відповідно у складі робочої групи. Працювали також фахівці, які слідкували перш за все за тим, щоб не порушились механізми, які застосовувались у військовому управлінні, безпосередньо на законодавчому рівні, які могли б завадити військовому управлінню», – сказав Залужний.

За його словами, ЗСУ проводять формування запитів на ресурс і здійснюють планування на наступний рік і вже показують орієнтовні цифри, які необхідні будуть для виконання завдань.

«Всі ці пропозиції ми подаємо до міністерства оборони як для суб’єкта законодавчої ініціативи які вже далі вирішують яким чином ці потреби забезпечити», – сказав генерал.

Як повідомляв Львівський портал, Валерій Залужний також заявив, що незадоволений роботою ТЦК, а також те, що військові мають розраховувати на демобілізацію через 36 місяців служби.

командування внесло запит на мобілізацію 500 тисяч військових. Водночас повісток у «Дії» військовозобов’язаним не надсилатимуть.

Напередодні міністр оборони Рустем Умєров заявив, що в Україні розглядають можливість розсилання електронних повісток військовозобов’язаним, в тому числі й тим, хто перебуває за кордоном.

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10378. Коли його проголосують нардепи та мобілізація в Україні відбуватиметься по-новому.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *