ОСТАННІ НОВИНИ

УГКЦ просить Зеленського повернути Митрополичі сади у Львові

Наталя Дуляба

|

Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням допомогти вирішити конфлікт і повернути УГКЦ так звану нижню частину Митрополичих садів та колишню бібліотеку Митрополита Андрея Шептицького у Львові. Про це Львівському порталу повідомили у Львівській архієпархії УГКЦ.

Йдеться про земельну ділянку площею 2,1 га землі на вул. Листопадового Чину, 28. Ця територія входить в охоронну зону ЮНЕСКО її ще називають нижні Митрополичі сади.

Історично ці землі належали УГКЦ, втім у 1951 році тодішній Львівський облвиконком передав її під потреби зв’язку. Тут Львівська філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) встановила три вежі, побудувала технічні споруди. У 1998 році, коли Львів внесли до списку ЮНЕСКО, вежі зобов’язали демонтувати. Де-факто це було зроблено аж у 2016-му.

Тривалий час ця територія є у вкрай занедбаному стані. Ні КРРТ, ні УГКЦ не брались за її впорядкування через земельну суперечку. Держконцерн намагався оформити ділянку на себе, проте там нарікали, що мерія Львова не йшла на діалог.

Так виглядала нижня частина Митрополичих садів влітку 2021 року

Зрештою Львівська міська рада сформувала в держреєстрі земельну ділянку Нижніх Митрополичих садів площею 2,1 га як комунальну власність. Втім у межі ділянки не увійшла територія, де знаходиться колишня бібліотека Митрополита Андрея Шептицького (вул. Міцкевича, 28).

Згадану ділянку, так звані нижні Митрополичі сади, мерія Львова передала у користування Львівської Архиєпархії УГКЦ у 2020 році, після чого КРРТ подав до суду.

Спершу Господарський суд Львівської області став на бік УГКЦ, але у вересні 2023 року відповідну ухвалу Львівської міськради таки скасували у судовому порядку.

Після цього Львівська міська рада звернулась до президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України із закликом зберегти нижню частину Митрополичих садів за собором святого Юра.

Тепер свою позицію щодо земельної суперечки вкотре висловила УГКЦ. Церква наголошує, що ця територія є не лише спадщиною Митрополита Андрея Шептицького, а й перебуває під охороною ЮНЕСКО. Однак занедбана нижня частина Митрополичих садів потребує впорядкування й належного догляду, чого релігійна громада робити не може.

«На жаль, питання повернення державою УГКЦ Нижніх Митрополичих садів досі не вирішено. Через недосконалі бюрократичні механізми, зловживання виконавців та суперечливе законодавство Церква не може отримати у власність чи користування територію, яка завжди належала УГКЦ і повинна бути повернена їй…

Ця ситуація не є безвихідною і може бути вирішена без шкоди інтересам держави, Львівської міської громади чи УГКЦ. Однак вона потребує прийняття відповідних рішень на рівні держави для того, щоб, враховуючи інтереси усіх сторін, відновити історичну справедливість та надати можливість належно виконувати свої функції щодо захисту держави і управляти та користуватися територією, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО», – йдеться у повідомленні УГКЦ.

Довідково: Митрополичі сади – територія довкола церкви святого Юра на Святоюрській горі, яка належить до спадщини ЮНЕСКО й охороняється відповідним чином. Тут у середині XVIII століття висадили сад, який згодом перетворився у живописний парк із трьома терасами довкола митрополичого палацу.

Раніше Митрополичі сади були поділені на дві частини. Одну з них УГКЦ відновила і відкрила для гостей у 2015 році, іншу земельну ділянку площею 2,1 га, так звані нижні сади, Львівська міськрада передала Церкві у користування задля відновлення всіх Митрополичих садів й облаштування там автентичної рекреаційної зони.

Територія нижніх Митрополичих садів довгий час була у занедбаному стані, але навіть зараз УГКЦ не може її впорядкувати через суд, який триває між мерією на Держспецзв’язку.

Як виглядали Митрополичі сади станом на 2020 рік, дивіться за цим посиланням.

 Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Львівський портал, з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *