ОСТАННІ НОВИНИ

Львів просить президента і прем’єра зберегти Митрополичі сади

Наталя Дуляба

|

Львівська міська рада закликає вище керівництво держави зберегти Митрополичі сади біля собору святого Юра і залишити цю територію за УКГЦ. Відповідне звернення до президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради прийняли депутати на сесії 2 листопада.

Йдеться про земельну ділянку площею більше 2 га землі на вул. Листопадового Чину, 28. Ця територія входить в охоронну зону ЮНЕСКО її ще називають нижні Митрополичі сади.

Історично ці землі належали УГКЦ, втім у 1951 році тодішній Львівський облвиконком передав її під потреби зв’язку. Тут Львівська філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) встановила три вежі та побудувала технічні споруди. У 1998 році, коли Львів внесли до списку ЮНЕСКО, вежі зобов’язали демонтувати.

Тривалий час ця територія є у вкрай занедбаному стані. Ні КРРТ, ні УГКЦ не брались за її впорядкування через земельну суперечку. Держконцерн намагався оформити ділянку на себе, проте там нарікали, що мерія Львова не йшла на діалог.

Зрештою у 2020 році Львівська міська рада передала у користування Львівської Архиєпархії УГКЦ так звані нижні Митрополичі сади. Після цього КРРТ подав до суду.

Спершу Господарський суд Львівської області став на бік УГКЦ, але у вересні 2023 року відповідну ухвалу Львівської міськради таки скасували у судовому порядку.

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що після цього рішення суду стали з’являтись охочі забудувати територію нижніх Митрополичих садів.

«В мене викликає шок те, що починають з’являтися посередники від забудовників, які думають, чи можна забудувати цю землю. Я думаю, що хтось на високих посадах не розуміє цінності духовного серця Львова. Ми оскаржили, звісно, це рішення суду. Вважаємо, що це незрозуміла ситуація, просто глупота з боку Державної служби спецзв’язку. Вона має відкликати позов і забути про цю землю, яка належить церкві. Іншого використання цієї земельної ділянки, окрім як для потреб церкви, не може бути. Там має бути парк і рекреація», – сказав мер.

Частина занедбаних Митрополичих садів станом на літо 2021 року

Довідково: Митрополичі сади – територія довкола церкви святого Юра на Святоюрській горі, яка належить до спадщини ЮНЕСКО й охороняється відповідним чином. Тут у середині XVIII століття висадили сад, який згодом перетворився у живописний парк із трьома терасами довкола митрополичого палацу.

Раніше Митрополичі сади були поділені на дві частини. Одну з них УГКЦ відновила і відкрила для гостей у 2015 році, іншу земельну ділянку площею 2,1 га, так звані нижні сади, Львівська міськрада передала Церкві у користування задля відновлення всіх Митрополичих садів й облаштування там автентичної рекреаційної зони.

Територія нижніх Митрополичих садів довгий час була у занедбаному стані, але навіть зараз УГКЦ не може її впорядкувати через суд, який триває між мерією на Держспецзв’язку.

Як виглядали Митрополичі сади станом на 2020 рік, дивіться за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *