ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ розповіла деталі про обшуки у Почаївській лаврі

Наталя Дуляба

|

Спецслужби проводять обшуки на території Почаївської Успенської лаври (УПЦ МП) на Тернопільщині у межах кримінального провадження, відкритого за підозрою у причетності її керівництва до розпалювання національної ворожнечі та ненависті. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, представники Почаївської лаври оприлюднили на сайті монастиря публікацію, в якій ображали національну честь та гідність іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ Московського патріархату.

Водночас у цьому ж дописі клірики УПЦ МП поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від Росії.

Ініційована експертиза підтвердила наявність у тексті інтернет-публікації висловлювань, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу та ненависть.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Відтак в СБУ наголошують, що всі дії на території Почаївської лаври відбуваються у межах чинного законодавства України.

Нагадаємо, вранці 30 листопада зі ЗМІ стало відомо про обшуки на території Почаївської лаври, яка підпорядкована УПЦ МП. Досі СБУ офіційно не коментувала своїх дій.

Ще влітку суд виніс вирок послушнику Почаївської лаври, який у соцмережах вихваляв окупантів та поширював російську пропаганду. При цьому священнослужитель, який жив у монастирі, мав непогашену судимість за вбивство. Йому дали 5 років тюрми.

Щодо самої Почаївської лаври, то після початку викриття священнослужителів УПЦ МП на антиукраїнській діяльності бажання служити у відомому монастирі на Тернопільщині заявили і УГКЦ, і ПЦУ.

Почаївську лавру тривалий час орендує УПЦ Московського патріархату. Українці почали збирати підписи, аби держава розірвала з нею договір оренди.

У березні цьогоріч у Мінкульті заявили, що починають процес повернення майна держави у Почаївській Успенській лаврі у зв’язку із закінченням терміну оренди. Однак УПЦ МП чинила спротив, через що правоохоронці взялись відкривати кримінальне провадження.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *