ОСТАННІ НОВИНИ

УГКЦ хоче отримати право служити в Почаївській Лаврі

Ольга Денисяка

|

Українська Греко-Католицька Церква хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській Лаврі, яка перебуває в оренді у УПЦ Московського патріархату. Про це глава УГКЦ Святослав Шевчук розповів в інтерв’ю Українській правді.

Блаженійший Святослав зауважив, що Почаївська Лавра має історичне відношення до УГКЦ. І це необхідно врахувати, приймаючи рішення, кому дати доступ для можливості проводити там богослужіння.

«Ми не хочемо сьогодні пред’являти якісь майнові претензії комусь. Але ми говоримо, що це історично великий духовний центр нашої церкви. Дослідники київського християнства у Речі Посполитій говорять, що колись була неписана домовленість між православними у Києво-Печерській Лаврі і греко-католиками у Почаївській Лаврі щодо друку літургійних книг. Те, що друкували в Почаєві ми, того вже не друкували православні в Києво-Печерській Лаврі. Чому? Бо тими книгами ми обмінювалися. Коли Унія була ліквідована, радянська влада спеціально Почаївську лавру з її територією приєднала до Тернопільської області. Для того, щоб знищити Унію в Галичині», – зазначив глава УГКЦ.

Святослав Шевчук підкреслив, що нарізі не було якихось «конкретних кроків» щодо зміни статусу Почаївської лаври. Водночас він додав, що УГКЦ не піддає сумніву право власності держави, але хоче мати доступ до цієї святині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *