ОСТАННІ НОВИНИ

У ще одній львівській кам’яниці відновили дерев’яну браму

Наталя Дуляба

|

У сторічному будинку на вул. Севастопольській у Львові відновили автентичну дерев’яну браму. Про це Львівському порталу повідомили у Бюро спадщини.

Йдеться про вхідні двері у кам’яниці №4 на вул. Севастопольській – невеличкій бічній вуличці від вул. Димитрія Яреми (колишня Чехова), поруч розташовані обласна лікарня та ветеринарний університет.

Дерев’яні двері в цьому столітньому будинку вже намагались відновити, проте роботи виконували неякісно. Тепер ж за браму взялись фахові майстри. Вони вирівняли деформовану дверну коробку, відновили пошкоджене дерев’яне полотно та втрачені елементи, встановили нове засклення та ручки, які відповідають історичним аналогам.

«Раніше тут були дуже красиві ковані решітки, але, на жаль, їх було втрачено, тому ми виготовили нові відповідно до історичних. Вони гармонійно доповнюють оздоблення брами. Також ми відновили притвору планку, яка була замінена в радянський період», – розповів реставратор Ігор Вардзаль.

Всі роботи обійшлися у понад 70 тисяч гривень. Їх виконували у межах міської програми співфінансування, 30% від суми оплатили самі мешканці будинку.

Нагадаємо, торік у Львові відреставрували 29 брам у будинках, які розташовані в історичній частині міста. Задля відновлення старовинних дверей Львівська міська рада ще у 2018-му започаткувала спеціальну програму, у межах якої, власне, й виділяє 70% коштів на необхідні роботи. Інші 30% мають оплатити місцеві мешканці.

Натомість упродовж 2023 року у Львові відновлять загалом 65 історичних брам.

Зауважимо, що ще в 2019 році до співфінансування у мерії додали програму реставрації вікон, у 2020-му – програму реставрації історичних балконів. А з 2021 року у Львові почала діяти програма, у межах якої місто дає кошти на відновлення сходових кліток, холів, вітражів та декоративних елементів на фасадах історичних житлових будинків.

Цьогоріч Львів вирішив давати частину коштів на відновлення не лише балконів у пам’ятках архітектури, а й у звичайних житлових будинках.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Бюро спадщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *