ОСТАННІ НОВИНИ

Українські перевізники організували попереджувальну акцію на кордоні з Польщею

Андрій Котенський

|

У вівторок, 21 листопада, громадська організація «Міжнародні автомобільні перевізники України» провела попереджувальну акцію на українсько-польському кордоні біля міжнародного пункту пропуску «Краківець–Корчова» на Львівщині. Мета цієї акції – переконати польських перевізників, що їхнє блокування кордону шкодить не лише Україні, а й Польщі. Учасники акції не заважають роботі пункту пропуску, пише Zaxid.net.

До мітингу доєднались перевізники, водії із вантажним транспортом. За словами учасників акції, їх обурюють дії польських колег.

«Наші водії є заблокованими, живуть в автомобілях без жодних умов. Все відбувається тому, що невеличка групка терористів, інакше я їх не назву, заблокували три кордони. Чому терористи? Тому що вони взяли фактично в заручники всіх наших водіїв. Ми також впевнені, що це розвʼязаний другий фронт Росією і підтримується партією “Конфедерація”. Це польська партія, яка є проросійська», – розповів голова громадської організації «Міжнародні автомобільні перевізники України» Володимир Михалевич.

Організатори акції наголошують, що через військову агресію Росії всі опинилися у складній ситуації і треба разом вирішувати проблеми. Українці вдячні полякам за допомогу в цей складний час, але війна не завершена, тому країни і надалі мають працювати разом. На думку українських перевізників, ситуація, яка виникла, несе непомірну шкоду економікам обох країн, тому вони закликають польських колег не боротися один з одним, а об’єднатись, щоб підтримувати продовольчу безпеку світу. Однак тепер Україна заблокована зі сходу Росією, а із заходу – польськими перевізниками.

Один із українських перевізників розповідає, що у черзі простояв шість днів. Чоловік зазначає, що польські пікетувальники не пропускають вантажівки із небезпечним вантажем та продуктами. Ситуацію дещо змінив візит української делегації, після нього такі машини стали пропускати.

«Ми стоїмо на парковках, а між нами стоять машини, які перевозять дуже небезпечні вантажі. Якщо станеться витікання чи ще щось, то можна отруїтися. Також з бананами машини стоять, з рибою, мʼясом, а в них є термін доставки», – говорить водій вантажівки Любомир.

Автомобілісти запевняють, що наразі не планують блокувати рух авто і не перешкоджатимуть роботі пункту пропуску, адже розуміють, наскільки стратегічно вважливими є їхня робота. Такі акції планують проводити і надалі, якщо не буде результату.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники почали блокувати проїзд вантажівок із українською продукцією через кордон, бо їм не подобається конкуренція, що виникла після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС. Дещо згодом вони висловили три головні свої вимоги.

Згодом стало відомо, що Польські перевізники, не лише необґрунтовано блокують пункти перетину на кордоні з Україною, а й всупереч обіцянкам блокують цистерни з паливом та гуманітарну допомогу допомогу Україні.

Також повідомлялось, що перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин» помер український водій, вантажівка якого не могла в’їхати в Україну кілька днів.

Через таку поведінку Євросоюз може вдатись до каральних заходів щодо Польщі.

16 листопада словацькі перевізники доєдналися до поляків з акцією – із 14 по 15 годину не пропускали українські вантажівки у свою країну.

Нагадаємо також, що новообраний прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо латентно підтримує терористичну Росію. Він заявив, що Словаччина більше не надаватиме Україні військову допомогу, а також назвав Україну «найбільш корумпованою у світі». Однак пізніше Фіцо пообіцяв, що не перешкоджатиме передачі зброї для ЗСУ від приватних компаній.

21 листопада словацькі перевізники почали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Німецьке – Ужгород».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *