ОСТАННІ НОВИНИ

Електронна черга на ВЛК доступна вже у всіх військових поліклініках, – Міноборони

Маркіян Рой

|

Електронна черга на ВЛК у військових поліклініках вже доступна для всіх військовослужбовців. Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Протягом останнього місяця майже половина пацієнтів військових поліклінік записалися для проходження ВЛК віддалено і заздалегідь.

Наразі сервіс розгорнутий у всіх військових поліклініках, де можна пройти амбулаторне ВЛК (без госпіталізації), а найактивніше єЧергою користуються у Києві, Одесі, Дніпрі та Вінниці. Міноборони ставить за мету залучити всіх начальників медичних служб військових частин до користування сервісом для завчасного запису на ВЛК.

«Одна з основних переваг – для військових зникає потреба приїздити до поліклініки на 8 ранку та цілий день чекати на прийом до потрібного лікаря», – йдеться в повідомленні.

На основі записів та проходження військово-лікарської комісії представники закладів аналізують дані щодо завантаженості та дефіциту спеціалістів. І в разі потреби шукають додаткових профільних спеціалістів як серед мобілізованих медиків, так і серед цивільних спеціалістів.

Крім того, доступ до єЧерги відкрили для всіх начальників медичних частин.

Щоб військовослужбовці отримали можливість записуватися через єЧергу, начальник медичної служби має звернутися до закладу охорони здоровʼя, у зоні підпорядкування якого перебуває підрозділ, та отримати від поліклініки інструкцію для подальшої реєстрації. Після цього для нього відкривається кабінет, через який він зможе записувати військовослужбовців на ВЛК та на прийом до лікарів.

Нагадаємо, цифровізацію військово-лікарської комісії в Україні анонсували ще взимку. Таке рішення прийняли після обурення, яке виникло в суспільстві, адже військовим доводиться тижнями стояти у чергах, аби зібрати необхідні документи, пройти огляд у лікаря та підтвердити своє поранення.

Крім того, військовослужбовці скаржаться, що на ВЛК вони зобов’язані приїжджати до обласного центру, бо можливість її пройти за місцем проживання просто не передбачена.

Зауважимо, що тільки висновок військово-лікарської комісії визначає подальшу долю бійця після поранення: чи він може продовжити службу, чи потрібно переводитись на іншу посаду або взагалі звільнятись.

Після скарг самих військових наприкінці січня уповноважений Верховної Ради з прав людини завітав в одну із клінік Міноборони у Львові, де проводять ВЛК. Після огляду він підтвердив, що пораненим бійцям доводиться вистоювати у чергах 21 день, аби просто підписати вже зібрані документи. При цьому умови у медзакладі не відповідають стандартам: занедбані санвузли, немає доступу до питної води, приміщення не пристосовані до потреб людей з інвалідністю.

У п’ятьох містах запустили онлайн-запис на військово-лікарську комісію. Йдеться про Львів, Київ, Харків, Вінницю та Одесу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *