ОСТАННІ НОВИНИ

У п’ятьох містах запустили онлайн-запис на військово-лікарську комісію

Наталя Дуляба

|

Запис до спеціалістів під час проходження військово-лікарської комісії зробили електронним. Така опція у тестовому режимі уже запрацювала у великих українських містах, зокрема й у Львові. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Міністерство оборони робить перші кроки з ліквідації черг на військово-лікарську комісію. Потреби очікувати в чергах не буде. Військовослужбовці знатимуть точний час, на який необхідно прийти», – відзначила посадовиця.

За її словами, онлайн-запис до спеціалістів під час проходження ВЛК вже працює у тестовому режимі в тих містах, де її проходять найбільше людей. Йдеться про Львів, Київ, Харків, Вінницю та Одесу.

Ганна Маляр також опублікувала скриншот інтерфейсу системи електронного запису до лікарів. Вона пояснила, що запис на конкретний день і час здійснюватиме начальник медичної частини. Як видно на фото, передбачений розклад передбачає 15 хв на прийом у медика.

«У планах – перевести всі військово-лікарські комісії на роботу з електронним записом. Це відбудеться протягом травня», – додала заступниця міністра оборони.

Нагадаємо, цифровізацію військово-лікарської комісії в Україні анонсували ще взимку. Таке рішення прийняли після обурення, яке виникло в суспільстві, адже військовим доводиться тижнями стояти у чергах, аби зібрати необхідні документи, пройти огляд у лікаря та підтвердити своє поранення.

Крім того, військовослужбовці скаржаться, що на ВЛК вони зобов’язані приїжджати до обласного центру, бо можливість її пройти за місцем проживання просто не передбачена.

Зауважимо, що тільки висновок військово-лікарської комісії визначає подальшу долю бійця після поранення: чи він може продовжити службу, чи потрібно переводитись на іншу посаду або взагалі звільнятись.

Після скарг самих військових наприкінці січня уповноважений Верховної Ради з прав людини завітав в одну із клінік Міноборони у Львові, де проводять ВЛК. Після огляду він підтвердив, що пораненим бійцям доводиться вистоювати у чергах 21 день, аби просто підписати вже зібрані документи. При цьому умови у медзакладі не відповідають стандартам: занедбані санвузли, немає доступу до питної води, приміщення не пристосовані до потреб людей з інвалідністю.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *