ОСТАННІ НОВИНИ

Абсолютна більшість українців вважає, що вибори під час війни не на часі, – опитування

Наталя Дуляба

|

81% опитаних громадян вважає, що вибори під час повномасштабної війни в Україні не варто проводити, оскільки це не на часі. Про це свідчать результати опитування, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології 30 вересня – 13 жовтня.

Станом на жовтень 81% респондентів вважають, що вибори слід проводити після війни і зараз вони не на часі. Думку про те, що вибори мають відбутися, незважаючи на війну, підтримують 16% опитаних українців.

Якщо говорити про розподіл за регіонами, то більшість населення всіх областей України висловлюється проти проведення виборів під час війни.

Крім того, соціологи дослідили думку українців з приводу можливого введення онлайн-голосування.

Більшість громадян і раніше, і зараз (65% станом на жовтень 2023 року) негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через інтернет і переймаються ризиками фальсифікацій. Підтримують цю ідею 29% опитаних.

Зазначимо, вибори в Україні відбуваються кожні п’ять років, відтак президентські і парламентські вибори мали б відбутися у 2024 році. Однак Конституція України забороняє проведення будь-яких виборів під час дії воєнного стану.

Водночас голова ВРУ Руслан Стефанчук днями заявив, що Україна вивчає закордонний досвід проведення виборів під час війни.

Довідково: соціологічне опитування КМІС проводив 30 вересня – 13 жовтня 2023 року методом телефонного інтерв’ю з-поміж повнолітніх мешканців усіх областей України, крім тимчасово окупованих територій та Криму. Участь у дослідженні взяли 2007 респондентів, похибка не перевищує 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Під час війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Проте попри певні фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах воєнного часу, отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *