ОСТАННІ НОВИНИ

Била і називала «скотинякою»: відео насильства над дітьми у спецзакладі на Львівщині

Олег Дерев'янко

|

Журналісти отримали у розпорядження відео жорстокого поводження з дітьми та застосування до них фізичної сили у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині. Відео «УП. Життя» отримала від анонімного джерела.

На кадрах видно, як вихователька б’є дитину залізним прутом, а коли остання опиняється на канапі – продовжує її бити кулаками, зокрема по голові.

Коли дитині вдається вирватися, вихователька агресивно зупиняє її й повертає на диван, називаючи при цьому «скотинякою». За актом фізичного насильства у цей час спостерігають інші вихованці закладу.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Українська Правда (@ukr_pravda)

Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на поширене відео, заявивши, що дітей необхідно перемістити з цього закладу.

«Тому очікую швидких рішень і дієвих кроків від Львівської обласної військової адміністрації та Служби у справах дітей. Адже не можна жорстоко й неналежно поводитися з дітьми. Вони заслуговують на дотримання всіх їхніх прав», – йдеться у повідомленні.

В Офісі Генпрокурора зазначили, що станом на 7 жовтня уже допитали 46 людей, провели обшуки, реалізували тимчасові доступи до речей і документів та призначили судові експертизи.

Дітей, які могли стати потерпілими від насильницьких дій, перевели до іншого закладу.

Директор навчально-реабілітаційного центру відсторонений від виконання службових обов’язків.

Досудове розслідування за фактами вчинення побоїв і мордування та сексуального насильства триває (ст. 126, 153 КК України).

Оновлено

Заступник голови Львівської ОДА Олександр Кулепін повідомив, що за цим фактом департамент освіти і науки звернувся зі заявою у поліцію. Також вже вирішується питання звільнення відповідних осіб.

«Некомпетентність, відсутність терплячості чи слабкі нерви не можна компенсувати насильством! Ніде! А в закладах, де виховують вразливих дітей, і поготів! На відео видно, як одна особа б’є дитину, а інша обзиває її. Як попереднього вдалося з’ясувати, ці дві особи є виховательками навчально-реабілітаційного центру на Львівщині. І побиття відбувається в одному з класів центру. За попередньою інформацією, відео зняли у 2023 році, однак це ще треба дослідити. У будь-якому випадку воно підтверджує нездорову атмосферу, яка склалась у закладі. Ці дві виховательки є серед тих, хто минулого тижня підписав колективне звернення на підтримку директора», – наголосив він.

У навчально-реабілітаційному центрі працює комісія, яка встановить психологічний стан та освітні потреби дітей.  Крім того, в закладі працюватиме інша комісія, яка поглиблено вивчатиме все, що зафіксували під час моніторингового візиту, та надасть фахові рекомендації.

На підставі висновків комісій у Львівській ОВА будуть ухвалювати рішення про подальшу долю закладу.

Як повідомляв Львівський портал, наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про факти сексуального насилля над дітьми-сиротами в одному із навчально-реабілітаційних центрів на Львівщині. Відомо, що кількох дітей справді відселили, а інформацію перевіряють правоохоронці.

Зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня.

Діти також скаржились на те, що їх регулярно словесно принижували у закладі, а правоохоронці й місцева служба захисту дітей не реагувала на їхні заяви.

Після цього поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 153 (сексуальне насильство) Кримінального кодексу України. Якщо повідомлення підтвердиться то винуватцям загрожує позбавлення волі на строк до семи років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *