ОСТАННІ НОВИНИ

Садовий розповів, коли ж у Львові повноцінно запрацює е-квиток

Наталя Дуляба

|

Через низку причин, в тому числі й технічних, у Львові досі немає повноцінного е-квитка у громадському транспорті, який львів’янам обіцяли ще на початку 2022 року. Зараз міський голова Андрій Садовий каже, що електронний квиток має запрацювати до кінця 2023 року.Про це він сказав в інтерв’ю Zaxid.net 25 вересня.

«Що пішло не так? А те, що компанії, які беруть участь [у введенні е-квитка], просто повтікали всі через війну. І ми витягували з різних країн їхніх спеціалістів, відновили роботу, і чеську компанію в тому числі. В принципі я бачу, що до кінця [2023] року електронний квиток має бути запущений у Львові. Це непростий проєкт. Він сьогодні вже фактично почав свою діяльність на деяких маршрутах громадського транспорту, а до кінця року я маю 99-відсоткове переконання, що це все запрацює в межах усього нашого міста», – розповів мер.

Андрій Садовий додав, що на окремих автобусних маршрутах е-квиток наразі працює у тестовому режимі, тож можуть виникати зброї й технічні несправності. Тож на нарікання пасажирів, що подекуди валідатор не видає чека або гроші за проїзд знімаються запізно, він порадив «не переживати» й дочекатись, аби фахівці доробили свою роботу.

«Контролер має всю інформацію, не переживайте. Тому якщо ви заплатили, будьте спокійні. Якщо ви не заплатили, вас оштрафують… Все буде працювати максимально якісно, дайте людям доробити ту роботу, яку вони зараз мають зробити», – запевнив міський голова Львова.

Зазначимо, що з червня безготівкова оплата проїзду у Львові діє на таких автобусних маршрутах: №1А, №3А, №10, №62, №5А, №39.

Навесні депутати Львівської міськради вже питали в Андрія Садового, коли ж чекати електронного квитка, терміни запуску якого щоразу відкладаються. На це мер відповів, що теж «переживає» за електронний квиток, запевнив, що це станеться «скоро» і зацитував слова з пісні про Ісуса Христа.

Нагадаємо, електронний квиток у громадському транспорті Львова не можуть впровадити вже 12 років поспіль.

Наприкінці 2019 року у тендері ЄБРР на розробку сервісу е-квитка у Львові переміг консорціум компаній Mikroelektronika (Чехія) та SoftServe (львівська ІТ-компанія). За це фірми отримають майже за 11,6 млн євро.

Львівський електронний квиток має назву «Леокарт» і він зупинився на початку 2022 року, коли пільгові картки частково запрацювали для пільговиків. Хоча в мерії спочатку обіцяли, що вся система запрацює восени 2021 року, згодом ця дата вкотре змістилась на січень 2022-го.

Тепер у міськраді Львова кажуть, що процес гальмує чеська Mikroelektronika, працівники якої виїхали з України через повномасштабну війну, а також львівська ІТ-компанія «Аствел Софт», що забезпечує взаємодію усіх учасників процесу.

Зі свого боку чеський підрядник стверджує, що свою роботу завершить до липня 2023 року, а «Аствел Софт» навпаки звинувачує у саботажі мерію, зокрема ЛКП «Львівавтодор».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *