ОСТАННІ НОВИНИ

З 5 червня на трьох маршрутах Львова тестуватимуть e-квиток

Ольга Денисяка

|

З наступного понеділка, 5 червня, у Львові розпочнуть тестувати систему оплати проїзду в громадському транспорті через е-квиток. Тестування відбуватиметься в комунальних автобусах №1А, 3А та №10 і попередньо триватиме до 30 червня. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

У 28-автобусах цих трьох маршрутів пасажири зможуть оплачувати проїзд за допомогою банківської картки або мобільного телефону з NFS через Google Pay чи Apple Pay. Також залишається можливість оплатити готівкою у водія. Однак, такі оплати теж будуть обліковуватися і водій видаватиме пасажиру видрукуваний одноразовий квиток. На етапі тестування тариф за проїзд залишається на рівні 15 грн – при всіх способах оплати.

Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк зазначила, що в період тестування на вказаних маршрутах працюватимуть контролери. Однак, на цьому етапі вони не штрафуватимуть пасажирів, а виконуватимуть просвітницьку роботу і допомагатимуть пасажирам.

«На час тестування контролери проводитимуть роз’яснювальну роботу, щоб люди навчилися правильно валідувати проїзд, а водії —  видавати квитки. Дуже важливо пройти це тестування, щоб ми побачили як працює система, як відбувається валідація, як працюють водії. І, якщо будуть невеличкі недоліки, – щоб ми їх оперативно усунули і рухалися далі. І дуже важливо, аби всі пільговики, учні та студенти отримали свої транспортні картки», – зазначила Ірина Маруняк.

Нагадаємо, електронний квиток у громадському транспорті Львова не можуть впровадити вже 12 років поспіль.

Наприкінці 2019 року у тендері ЄБРР на розробку сервісу е-квитка у Львові переміг консорціум компаній Mikroelektronika (Чехія) та SoftServe (львівська ІТ-компанія). За це фірми отримають майже за 11,6 млн євро.

Львівський електронний квиток має назву «Леокарт» і він зупинився на початку 2022 року, коли пільгові картки частково запрацювали для пільговиків. Хоча в мерії спочатку обіцяли, що вся система запрацює восени 2021 року, згодом ця дата вкотре змістилась на січень 2022-го.

Тепер у міськраді Львова кажуть, що процес гальмує чеська Mikroelektronika, працівники якої виїхали з України через повномасштабну війну, а також львівська ІТ-компанія «Аствел Софт», що забезпечує взаємодію усіх учасників процесу.

Зі свого боку чеський підрядник стверджує, що свою роботу завершить до липня 2023 року, а «Аствел Софт» навпаки звинувачує у саботажі мерію, зокрема ЛКП «Львівавтодор».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *