ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині розробили програму охорони психічного здоров’я цивільного населення

Наталя Дуляба

|

У Львові представили Комплексну програму охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення у Львівській області на 2023-2026 роки. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОВА.

Як розповідають фахівці, повномасштабна війна впливає на кожного українця й залишає свій слід у його ментальному здоров’ї. Особливої уваги й психологічного відновлення потребують військові, члени їхніх родин, цивільні, які проживають у безпосередній близькості до фронту й ті, хто отримав поранення.

У зв’язку з викликами, які принесла війна, психологічна допомога на Львівщині має стати доступнішою, тож в області взялись розробляти відповідну програму психосоціальної підтримки цивільного населення. До цього залучили низку психологів, психотерапевтів, спеціалістів зі соціальної роботи та інших науковців, капеланів, активістів.

«Метою програми є не лише розвиток психологічної послуги на Львівщині, а й просвітницька робота, перш за все, серед працівників державних органів та установ щодо екологічної комунікації, зважаючи на психічний стан співрозмовника. Також йдеться і про психоедукаційні заходи у школах (які вже тривають), покликані навчити вчителів і батьків, як говорити з дітьми про війну, а дітей – як розуміти свої емоції. Ціллю програми є також підвищити цінність соціальної роботи і сфери соцзахисту, адже величезна кількість людей під час і після війни потребуватиме соціальної допомоги та догляду», – прокоментувала керівниця Координаційного центру підтримки цивільного населення при Львівській ОВА Галина Бордун.

Головними виконавцями обласної програми охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення є три департаменти Львівської ОВА: охорони здоров’я; освіти і науки; соціального захисту населення. Координацію, моніторинг та супровід забезпечуватиме Координаційний центр підтримки цивільного населення, що діє при обласній адміністрації.

«Ця програма дасть можливість людям повірити у власні сили, в Україну, в неминучість перемоги. Сподіваюся, що вона дасть нам можливість допомогти людям і допоможе нам спільно об’єднатися у спільних прагненнях і любові до людей. Дякую кожному, хто долучився до цієї роботи, в тому числі благодійним організаціям, які активно включилися в процес надання психологічної допомоги мешканцям Львівщини та внутрішньо переміщеним особам», – відзначив зі свого боку голова ЛОВА Максим Козицький.

Під час презентації програми пройшла також й дискусія щодо підтримки ментального здоров’я українців під час війни, до якої долучилася низка високопосадовців, представників місцевої влади та депутатів.

«Згідно з глобальними оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна п’ята особа, що проживає в районах безпосереднього та опосередкованого впливу збройних конфліктів впродовж останніх 10 років, має певні проблеми з психологічним здоров’ям. Такі виклики особливо позначаються й на Україні, населення якої страждає не лише від російської збройної агресії, але й від нещодавньої пандемії Covid-19, проблем, породжених недостатньо ефективною системою соціального захисту населення. Але я переконаний, що спільними скоординованими зусиллями ми здатні створити ефективну систему захисту цивільного населення у всіх ключових сферах, зокрема й психосоціальної підтримки», – зауважив депутат Львівської облради і очільник Національної академії сухопутних військ Павло Ткачук.

Основними завданнями Програми є:

  • розгорнути в територіальних громадах на базі закладів охорони здоров’я та освіти за участі соціальних працівників, практичних психологів та громадського сектора активну просвітню та психоедукаційну роботу з метою формування у населення області усіх вікових груп елементарних знань про психічне здоров’я та навичок самодопомоги для його зміцнення й відновлення;
  • забезпечити професійний розвиток фахівців з неспеціалізованих ланок медичної допомоги, соціальної роботи, екстреної медичної допомоги та перинатальних центрів, практичних психологів з питань охорони психічного здоров’я та надання первинної психосоціальної допомоги;
  • розвивати обласну мережу надавачів соціальних послуг з урахуванням потреб у сфері турботи про психічне здоров’я.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *