ОСТАННІ НОВИНИ

F-16 вже сідав на українські аеродроми, – командувач Повітряних сил

Андрій Котенський

|

Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук зазначив, що Україна має досвід експлуатації західного винищувача F-16, оскільки він сідав на наші аеродроми. Про це він заявив в ефірі національного телемарафону, пише Українська правда.

«Літак F-16, він був в Україні. Він сідав на наших аеродромах, ми проводили спільне навчання з пілотами F-16, і в нас є досвід експлуатації, відповідно, літака F-16. Я думаю, це суттєво», – повідомив Микола Олещук.

За його словами, зараз Україна займається підготовкою злітно-посадкових смуг. «Ми проводимо відповідну реконструкцію, ми покращуємо покриття, покращуємо інфраструктуру аеродромів, ми будуємо нові захисні споруди. І я думаю з моменту набуття Україною літаків, ми зможемо їх прийняти в Україні», – повідомив командувач.

У квітні 2023 року речник Повітряних сил Юрій Ігнат також повідомляв, що американські винищувачі були на аеродромах Україні ще до вторгнення Росії, зокрема, у 2012 та 2018 роках.

19 серпня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти, інженери та техніки вже розпочали навчання на західних винищувачах F-16.

Нагадаємо, до організації навчання для українських пілотів на F-16 зголосились 11 країн: Бельгія, Канада, Люксембург, Данія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія.

Станом на середину липня навчання для українських пілотів ще не розпочались. Попередньо відомо, що вони мають стартувати у серпні.

Водночас досі навіть приблизно невідомо, скільки саме літаків F-16 отримає Україна. Однак президент Володимир Зеленський вже говорив, що задоволений тією кількістю винищувачів, які збираються надати деякі західні партнери.

Зі свого боку в українських Повітряних Силах казали, що для переваги над рашистами у повітрі потрібно 3-4 ескадрильї, тобто від 36 до 64 літаків F-16. З цієї кількістю можна краще прикрити небо від ракет і дронів, а також Сили оборони під час наступальних операцій.

18 серпня 2023 року у Байдена підтвердили надання Україні винищувачів F-16 після навчань.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *