ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни готують нову хвилю мобілізації українців на окупованих територіях, – Рух спротиву

Наталя Дуляба

|

Росіяни збираються влаштувати восени нову хвилю мобілізації на тимчасово окупованих територіях України, незважаючи на соціальну напругу, яка через це суттєво виросла в деяких населених пунктах. Про це Львівському порталу повідомили у Центрі національного спротиву.

За даними українського підпілля, окупанти готуються до нової хвилі мобілізації на Луганщині, де ще торік утворили свої «військкомати». Там сформували списки жителів, в основному молоду частину населення регіону, задля постановки на військовий облік призовників.

«Тепер представники фейкових військкоматів розробили так званий план, відповідно до якого здійснюють обхід і проводять звірки наявних призовників на підконтрольних окупантам “підприємств” та інших “установах”», – йдеться у повідомленні.

Також відомо, що мобілізаційний план вже представили в окупованій Горлівці Донецької області. Проте місцеві гауляйтери поскаржились у Москву на ріст соціальної напруги, оскільки від початку повномасштабного вторгнення РФ загинуло понад 20 тисяч мешканців міста, яких примусово мобілізували у 2022 році.

При цьому відзначимо, що ще восени 2022 року українська розвідка говорила, що в окупованій Горлівці Донецької області через примусову мобілізацію до армії РФ вже не залишилось чоловіків. Незважаючи на це, рашисти продовжували «полювання» на захоплених територіях України, аби мати кого кинути на фронт.

У підпіллі зауважують, що росіянам вигідна мобілізація українців на тимчасово окупованих територіях України, адже таким чином вони поповнюють втрати на фронті. Більше того, саме з мешканців ТОТ формують передові загони, які кидають в бій без належної підготовки.

«При цьому цілі “СВО” не досягаються й постійно змінюються. Минулого року для досягнення ефемерних цілей було мобілізовано 300 тисяч громадян РФ. Результатом цієї мобілізації стали сотні тисяч трупів та поранених росіян, що посилило соціальну напругу вже у самій Росії. В результаті росіяни планують збільшити темпи мобілізації саме на тимчасово окупованих територіях України, аби не виводити своє населення з трансу пропаганди й не втратити популярність війни», – додають у Русі спротиву.

Нагадаємо, за даними української розвідки за 17 місяців повномасштабної війни Росія мобілізувала на захоплених територіях України до 60 тисяч українців.

При цьому мобілізованих українських громадян у ЗС РФ росіяни вважають «рабами» і «гарматним м’ясом». Про це зізнається більшість насильно мобілізованих кримчан і жителів Донеччини й Луганщини, коли потрапляє у полон до ЗСУ.

Додамо, що Женевська конвенція забороняє державі-окупанту залучати цивільне населення захопленої країни до служби у своїх збройних силах. Тож такі дії росіян на окупованих території України є прямим порушенням міжнародного права і злочином.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *