ОСТАННІ НОВИНИ

На окупованих територіях Росія примусово мобілізувала до 60 тисяч українців, – розвідка

Наталя Дуляба

|

Із початку повномасштабного вторгнення Росія примусово мобілізувала до своєї армії від 55 до 60 тисяч чоловіків з окупованих територій України. Про це Львівському порталу повідомили у Головному правлінні розвідки Міноборони.

Як розповів представник розвідки Андрій Черняк, на захоплених територіях України РФ влаштувала насильницьку мобілізацію. Чоловіків ловили посеред вулиці, забирали з підприємств, які ще на той час працювали.

«Людей просто переодягали та відправляли на фронт. Обіцяли, мовляв будете на другій на третій лінії, а насправді вони потрапляли на передову», – сказав він.

При цьому до лав окупаційної армії держава-агресор примусово зганяла абсолютно всіх чоловіків, в тому числі й студентів.

«Людина зранку пішла на заняття і через два дні вона вже воює. Власне кажучи, Росія не вважає мешканців Донеччини та Луганщини за людей, тому окупантам абсолютно все одно, закони не діють. Єдина реальна можливість [вижити] – одразу за першої ж можливості здатися в полон», – зазначив Андрій Черняк.

Нагадаємо, ще восени 2022 року українська розвідка говорила, що в окупованій Горлівці Донецької області через примусову мобілізацію до армії РФ вже не залишилось чоловіків. Незважаючи на це, рашисти продовжували «полювання» на захоплених територіях України, аби мати кого кинути на фронт.

При цьому мобілізованих українських громадян у ЗС РФ росіяни вважають «рабами» і «гарматним м’ясом». Про це зізнається більшість насильно мобілізованих кримчан і жителів Донеччини й Луганщини, коли потрапляє у полон до ЗСУ.

Додамо, що Женевська конвенція забороняє державі-окупанту залучати цивільне населення захопленої країни до служби у своїх збройних силах. Тож такі дії росіян на окупованих території України є прямим порушенням міжнародного права і злочином.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *