ОСТАННІ НОВИНИ

За знищену «Мрію» нарешті судитимуть колишнього керівника ДП «Антонов»

Андрій Котенський

|

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього генерального директора ДП «Антонов» Сергія Бичкова за фактом службової недбалості, яка призвела до легендарного українського літака-гіганта «Мрію». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора України.

Розслідуванням встановлено, що екскерівник держпідприємства неналежно виконував свої службові обов’язки щодо забезпечення збереження майна.

Внаслідок цього транспортний літак АН-225 «Мрія» своєчасно, до початку повномасштабного військового вторгнення РФ на територію України, не було транспортовано з небезпечної зони – аеродрому АТП «Антонов» у Гостомелі Київської області.

В результаті обстрілів військовослужбовцями держави-агресора повітряне судно було знищено. Державі завдано майже 8,5 млрд грн збитків.

Наразі обвинувачений перебуває під вартою.

Як відомо, державне підприємство «Антонов» заявило, що відновить будівництво другого літака Ан-225 «Мрія».

Нагадаємо, у кінці лютого 2022 року в результаті повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом був знищений один із найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва АН-225 «Мрія».

Після 5 лютого 2022 року «Мрія» знаходились у аеропорту Гостомеля і нікуди не вилітала, хоча через ймовірність нападу Росії ще в січні була пропозиція про передислокацію всіх літаків до Лейпцига.

29 березня 2022 року ДК «Укроборонпром» відсторонив Сергія Бичкова від виконання ним повноважень генерального директора Державного підприємства «Антонов».

Лише у березні 2023 року гендиректора держпідприємства «Антонов», його заступника та начальника підрозділу з авіабезпеки обвинуватили у безпосередній причетності знищення «Мрії». 5 березня 2023 року Сергію Бичкову повідомили про підозру у службовій недбалості.

У травні 2023 року ідентифікували російського генерала, який наказав штурмувати Гостомель і знищити «Мрію».

Довідка:

Ан-225 «Мрія» найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений за 3,5 роки київським КБ імені Антонова. Він є найважчим літаком у світі з максимальною злітною масою 640 тонн.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *