ОСТАННІ НОВИНИ

Знищена «Мрія»: ексдиректору ДП «Антонов» повідомили про ще одну підозру

Анастасія Диняк

|

Колишньому директору держпідприємства «Антонов» Сергію Бичкову повідомили про підозру у службовій недбалості, унаслідок якої було знищено літак АН-225 «Мрія». Про це повідомили у Нацполіції.

Так, за даними правоохоронців, експосадовець, незважаючи на застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на це повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце.

У результаті під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у Гостомелі «Мрія» згоріла. Сума завданих державі збитків становить понад 8,4 мільярда гривень.

Зазначається, що літак АН-225 «Мрія» напередодні військового вторгнення РФ в Україну був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість авіапального для виконання рейсу, екіпаж також був готовий до вильоту.

Усе це вказує на те, що були всі можливості для евакуації повітряного судна в аеропорт у місті Лейпциг у Німеччині. Утім Бичков не віддав відповідного наказу та проігнорував доповіді та пропозиції підлеглих.

Слідчі повідомили йому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість) Кримінального кодексу України.

Окрім того, слідчі перевіряють інформацію щодо можливості евакуації ще шести літаків, у тому числі Ан-124 «Руслан», які тоді перебували на території аеропорту.

Нагадаємо, про знищення літака АН-225 «Мрія» стало відомо через кілька днів після повномасштабного вторгнення російських окупантів. Він стояв на території аеродрому у Гостомелі і був знищений після кількох ворожих авіанальотів.

Знищена росіянами «Мрія» не підлягає відновленню, тому на держпідприємстві «Антонов» вирішили закінчити будівництво двійника Ан-225, яке заморозили після розпаду СРСР. Ускладнює процес та значно піднімає ціну наявність в літаку унікальних запчастин, які потребуватимуть ексклюзивних замовлень у провідних авіапідприємств світу.

За попередніми оцінками, на будівництво нової «Мрії» потрібно щонайменше 500 млн євро.

29 березня 2022 року Сергія Бичкова відсторонили з посади гендиректора Державного підприємства «Антонов» у зв’язку зі знищенням «Мрії» і суспільного резонансу.

Згодом гендиректора держпідприємства «Антонов», його заступника та начальника підрозділу з авіабезпеки звинуватили у безпосередній причетності знищення «Мрії».

Довідково:

Ан-225 «Мрія» – найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений у 1988 році київським КБ імені Антонова. Він є найважчим літаком у світі з максимальною злітною масою 640 тонн.

Вартість цього літака становить 250-300 млн доларів.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла «Мрію» до Книги рекордів Гіннеса за здійснені 240 рекордів.

Саме АН-225 активно використовували у світі під час пандемії коронавірусу. Зокрема, у квітні 2020-го літак доставив з Китаю до Києва 103 тонни медичних засобів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *