ОСТАННІ НОВИНИ

Ідентифіковано російського генерала, який наказав штурмувати Гостомель і знищити «Мрію»

Наталя Дуляба

|

Російський генерал-лейтенант Анатолій Концевой віддав наказ військам РФ штурмувати аеродром у Гостомелі, саме під час цих боїв окупанти знищили найбільший у світі український літак АН-225 «Мрія». Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Так, Служба безпеки зібрала доказову базу на заступника командувача повітряно-десантними військами ЗС РФ генерал-лейтенанта Анатолія Концевого, який бере участь у війні проти України.

«Саме за його наказом окупанти здійснили тимчасове захоплення Гостомельського аеропорту на початку повномасштабного вторгнення. Тоді під час активних бойових дій російські загарбники знищили найбільший у світі український літак АН-225 «Мрія», – кажуть у спецслужбі.

Для штурму аеродрому в Гостомелі, який є стратегічно важливим об’єктом, Концевой задіяв підрозділи спецпризначення повітряно-десантних військ та армійської авіації РФ.

Встановлено, що російський генерал входить до складу вищого військового командування ЗС РФ і брав безпосередню участь у плануванні, підготовці та здійсненні збройної агресії проти України.

За даними слідства, ще з 2019 року Анатолій Концевой організував на території Росії та Білорусі підготовку ворожих десантників для ураження та захоплення стратегічних наземних цілей в Україні.

Концевому заочно оголошено підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою осіб).

Санкції статей передбачають до 15 років тюрми. Наразі тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.

Нагадаємо, про знищення літака АН-225 «Мрія» стало відомо через кілька днів після повномасштабного вторгнення російських окупантів. Він стояв на території аеродрому у Гостомелі і був знищений після кількох ворожих авіанальотів.

Знищена росіянами «Мрія» не підлягає відновленню, тому на держпідприємстві «Антонов» вирішили закінчити будівництво двійника Ан-225, яке заморозили після розпаду СРСР. Ускладнює процес та значно піднімає ціну наявність в літаку унікальних запчастин, які потребуватимуть ексклюзивних замовлень у провідних авіапідприємств світу.

За попередніми оцінками, на будівництво нової «Мрії» потрібно щонайменше 500 млн євро.

Додамо, що в безпосередній причетності до знищення «Мрії» обвинувачують трьох топ-посадовців ДП «Антонов». Одному з них, ексдиректору «Антонова» Сергію Бичкову, оголосили ще й підозру у службовій недбалості, яка призвела до руйнації найбільшого у світі українського літака.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *