ОСТАННІ НОВИНИ

Для вибуху в Оленівці росіяни використали термобаричний гранатомет, – слідство

Наталя Дуляба

|

Вибух у виправній колонії в смт Оленівка на окупованій частині Донеччини, де знаходилися українські військовополонені, був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета. Про це пише Укрінформ із посиланням на управління інформаційної політики Офісу генерального прокурора України.

Теракт в Оленівці правоохоронці розслідують за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством).

На території колишньої виправної колонії №120 у цьому селищі Донецької області утримували військовослужбовців Сил оборони України. Слідство вивчає їхню загибель, яка сталась між 22:00 год. 28 липня 2022 року по 01:00 год. 29 липня.

«В ході досудового розслідування проведено комплексну експертизу зброї та слідів, обставин її використання. Згідно з висновком експертизи вибух було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета», – йдеться у повідомленні.

Також в Офісі генпрокурора поінформували, що за результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз вдалося ідентифікувати 33 особи з-поміж загиблих внаслідок вибуху в колонії Оленівки. Ці тіла повернули на підконтрольну Україні територію. Наразі триває ідентифікація ще 24 тіл, які могли перебувати у цій колонії, щодо них йдуть відповідні експертизи.

Окрім того, наразі допитано як потерпілих 13 військовослужбовців, яких вдалося повернути на підконтрольну Україні територію і які утримувалися в одному із приміщень колишньої виправної колонії, де стався вибух.

Як писав Львівський портал, 29 липня 2022 року в колонії окупованої Оленівки на Донеччині від вибуху загинули 53 українські військовополонені. Більшість із них — легендарні оборонці Маріуполя із «Азовсталі».

Захисники міста, які виходили із заводу «Азовсталь» під гарантії безпеки від ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, опинилися в пастці російських окупантів.

Зараз в СБУ повідомили, що до організації катувань більше 100 українських військовополонених в Оленівці причетний колишній керівник колонії та його підлеглий.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *