ОСТАННІ НОВИНИ

В СБУ розповіли, хто причетний до масових катувань воїнів ЗСУ в Оленівці

Наталя Дуляба

|

До організації катувань більше 100 українських військовополонених в Оленівці причетний колишній керівник колонії та його підлеглий. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Йдеться про колишнього керівника окупаційної «Волноваської виправної колонії», що більш відома як Оленівська колонія. Спецслужби встановили, що саме він причетний до масових знущань над українськими військовополоненими у застінках російської тюрми.

За даними слідства, фігурант справи, місцевий житель, до 2014 року був начальником сектору з розшуку в Горлівському райвідділі розформованої міліції Донецької області. Після повномасштабного вторгнення РФ і захоплення частини регіону він залишився на території міста і згодом пішов на співпрацю з місцевою окупаційною адміністрацією.

Оленівську колонію, створену окупантами, зрадник очолив на початку 2022 року і пробув на цій посаді до кінця липня. За цей час він організував катування більше 100 полонених бійців ЗСУ.

«Для тортур потерпілих відводили до спеціально створеного на території колонії “дисциплінарного ізолятора”. У його застінках до людей застосовували різні види фізичного насильства і вчиняли психологічний тиск, які супроводжували постійними погрозами “повільного” вбивства», – кажуть спецслужби.

Для «конвоювання» людей до катівні фігурант залучав свого підлеглого – «молодшого інспектора відділу нагляду» окупаційної в’язниці, який також брав участь у тортурах над військовополоненими.

Крім того, встановлено, що цей підлеглий до «призначення» перебував у складі так званої «служби виконання покарань» терористичної організації «ДНР» у тимчасово окупованій Горлівці.

Їм обом заочно оголошено підозру за ч.2 ст.28, ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з військовополоненими, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Обидва зловмисники переховуються на тимчасово окупованій території на сході України. Наразі тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності. Слідство триває.

Нагадаємо, 29 липня 2022 року в колонії окупованої Оленівки на Донеччині від вибуху загинули 53 українські військовополонені. Більшість із них — легендарні оборонці Маріуполя із «Азовсталі».

Захисники міста, які виходили із заводу «Азовсталь» під гарантії безпеки від ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, опинилися в пастці російських окупантів.

Всі деталі цього воєнного злочину читайте у матеріалі Воєнний злочин у Оленівці. Хто влаштував масове вбивство українських полонених.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *