ОСТАННІ НОВИНИ

В «Укргідроенерго» розповіли, за яких умов Каховську ГЕС не відбудовуватимуть

Анастасія Диняк

|

Гендиректор «Укргідроенерго» Ігор Сирота заявив, що Україна може відмовитися від відбудови Каховської ГЕС, якщо вдасться розв’язати низку технічних питань. Про це повідомили у пресслужбі компанії.

«Якщо ми зможемо розвʼязати ці питання без відновлення Каховської ГЕС, то тоді можна буде обговорювати, чи є доцільність будівництва гідроелектростанції. Проте наразі (відбудова – ред.) ГЕС – єдине розвʼязання цих проблем», – зазначив Ігор Сирота.

Так, серед проблем, які доведеться вирішити, в компанії називають:

  • покриття дефіциту води в Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, які залежали від поставок з Каховського водосховища;
  • втрати зрошувальної системи, яка живилась з водосховища та водопостачання Криму після деокупації;
  • забезпечення водою ставків охолоджувачів Запорізької АЕС (повноцінний запуск станції після деокупації неможливий без відновлення Каховського водосховища)
  • забезпечення річкового судноплавства Дніпром (зараз глибина на місці Каховського водосховища знизилась приблизно на 14 метрів).

Нагадаємо, на засіданні 19 липня Кабмін затвердив постанову про експериментальний проєкт відбудови Каховської ГЕС.

За попередніми оцінками на відбудову Каховської гідроелектростанції потрібно близько 1 млрд євро. Ще у стільки ж обійдуться інші супутні роботи, пов’язані з забезпеченням роботи ГЕС.

Російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС уночі 6 червня, невдовзі вона пішла повністю під воду. Попередньо відомо про загибель 21 людини.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни. За справу взялися й експерти Міжнародного кримінального суду.

Європарламент зі свого боку визнав підрив греблі Каховської ГЕС воєнним злочином Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *