ОСТАННІ НОВИНИ

На оборону Україна витратила 672 млрд грн, – уряд

Наталя Дуляба

|

Протягом першого півріччя 2023 року на оборону Україна витратила із держбюджету 672 млрд грн. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 21 липня.

За словами прем’єра, із виділених на оборону 672 млрд грн 600 млрд грн становили податки, сплачені до держбюджету фізичними та юридичними особами. Всі гроші пішли на зарплати військовим, техніку, зброю, дрони, боєприпаси та інше забезпечення Збройних Сил України.

«Оборона та безпека була, є і буде абсолютним пріоритетом державних видатків», – наголосив Денис Шмигаль.

Водночас глава уряду розкритикував витрачання десятків мільйонів гривень на сумнівні під час війни проєкти. На не нагальні роботи представників місцевої й центральної влади він закликав шукати додаткові джерела фінансування, а ресурси власних бюджетів натомість спрямовувати на п’ять пріоритетних напрямків.

Цими пріоритетними напрямками бюджетного фінансування є:

  • оборона та безпека;
  • соціальна сфера;
  • забезпечення зарплатами працівників-бюджетників;
  • критична інфраструктура;
  • відновлення (відбудова та захист енергооб’єктів, ремонти та відбудова житла, критичної та соціальної інфраструктури на деокупованих та постраждалих від війни територіях).

Нагадаємо, останнім часом українці дедалі частіше висловлюють обурення з приводу нераціонального використання бюджетних коштів у містах під час війни.

Зокрема, громадяни вважають, що замість виділення десятків мільйонів гривень на, наприклад, ремонти стадіонів і дитмайданчиків, коштовну декомунізацію «Батьківщини-мати»закупівлю барабанів, всі ці гроші потрібно спрямовувати на допомогу армії. Для того, щоб донести цю вимогу, українці створили як мінімум кілька петицій до влади.

Окремий скандал розгорівся довкола того, що Міністерство культури та інформаційної політики під час повномасштабної війни хоче витратити понад 150 млн грн на створення нових серіалів, ще близько 500 млн грн – на добудову Національного музею Голодомору. Натомість ці кошти, на думку громадськості, зараз варто було б скерувати на закупівлю безпілотників, антидронових рушниць тощо для ЗСУ.

На культурний скандал публічно відреагував президент Володимир Зеленський, після чого міністр Олександр Ткаченко подав у відставку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *