ОСТАННІ НОВИНИ

Шмигаль нагадав, на що мають іти бюджетні гроші під час війни

Наталя Дуляба

|

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розкритикував витрачання десятків мільйонів гривень на сумнівні під час війни проєкти і він назвав 5 пріоритетних напрямків, які першочергово слід фінансувати бюджетними коштами. Про це він сказав 21 липня під час засідання уряду.

«Оборона та безпека була, є і буде абсолютним пріоритетом державних видатків… Звертаюсь до керівників місцевої та центральної влади. Всі видатки, які сьогодні не на часі, прошу відкласти. Це питання здорового глузду та розуміння пріоритетів. Поставте собі запитання: як рішення, яке ви ухвалюєте, наближає нашу перемогу або вирішує критичне питання? Якщо відповідь ніяк, то відкладіть його ухвалення на післявоєнний час. Або шукайте інші джерела для реалізації», – відзначив Денис Шмигаль.

Він нагадав, що Україна отримує підтримку від «усього цивілізованого світу», що дозволяє реалізовувати реформи та проєкти без бюджетного фінансування.

Відтак прем’єр закликав представників місцевої й центральної влади шукати додаткові джерела фінансування, а ресурси власних бюджетів першочергово спрямовувати на п’ять пріоритетних напрямків:

  • оборона та безпека;
  • соціальна сфера;
  • забезпечення зарплатами працівників-бюджетників;
  • критична інфраструктура;
  • відновлення (відбудова та захист енергооб’єктів, ремонти та відбудова житла, критичної та соціальної інфраструктури на деокупованих та постраждалих від війни територіях).

Денис Шмигаль також додав, що перше півріччя 2023 року на оборонні потреби уряд виділив 672 млрд грн (600 млрд грн із них – податки фізичних і юридичних осіб). Всі ці гроші використали на зарплати військовим, техніку, зброю, дрони, боєприпаси та інше забезпечення ЗСУ.

На соціальну сферу Україна вже витратила 264 млрд грн, що становить 20% видатків держбюджету-2023. Кошти пішли на пенсії, допомоги одиноким матерям, людям з інвалідністю, ВПО, субсидії та інші пільги.

Нагадаємо, останнім часом українці дедалі частіше висловлюють обурення з приводу нераціонального використання бюджетних коштів у містах під час війни.

Зокрема, громадяни вважають, що замість виділення десятків мільйонів гривень на, наприклад, ремонти стадіонів і дитмайданчиків, коштовну декомунізацію «Батьківщини-мати»закупівлю барабанів, всі ці гроші потрібно спрямовувати на допомогу армії. Для того, щоб донести цю вимогу, українці створили як мінімум кілька петицій до влади.

Окремий скандал розгорівся довкола того, що Міністерство культури та інформаційної політики під час повномасштабної війни хоче витратити понад 150 млн грн на створення нових серіалів, ще близько 500 млн грн — на добудову Національного музею Голодомору. Натомість ці кошти, на думку громадськості, зараз варто було б скерувати на закупівлю безпілотників, антидронових рушниць тощо для ЗСУ.

На культурний скандал публічно відреагував президент Володимир Зеленський, після чого міністр Олександр Ткаченко подав у відставку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *