ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський виступив за відставку міністра культури Ткаченка

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський звернувся до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля з проханням розглянути можливість заміни міністра культури Олександра Ткаченка. Про це глава держави сказав 20 липня у своєму зверненні.

Зеленський наголосив, що під час повномасштабної війни максимум бюджетних грошей має йти на оборону, а не на інші потреби, в тому числі створення нових серіалів.

«Під час такої війни максимум державної уваги, а отже державних ресурсів має йти на оборону. Це очевидна річ. А інші проєкти можуть бути реалізовані позабюджетними ресурсами. Це стосується різних сфер, зокрема і галузі культури. Музеї, фільми, серіали — все це важливо, але зараз інші пріоритети. Знаходьте позабюджетні кошти, не державні», — сказав президент.

Відтак глава держави запропонував премʼєру знайти можливість залучення позабюджетних коштів на проєкти, які «дійсно потрібні». Також він закликав Дениса Шмигаля розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.

Таким чином Володимир Зеленський публічно відреагував на скандал, який розгорнувся довкола масштабних витрат на проєкти від Міністерства культури та інформаційної політики. Українці масово обурюються у соцмережах, що міністерство під час повномасштабної війни хоче витратити понад 150 млн грн на створення нових серіалів, ще близько 500 млн грн — на добудову Національного музею Голодомору. Натомість ці кошти варто було б скерувати на закупівлю безпілотників, антидронових рушниць тощо для ЗСУ.

ДОПОВНЕНО: у ніч на 21 липня Олександр Ткаченко заявив, що йде у відставку через «хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни». Заяву він нібито подав в уряд ще ввечері 20 липня.

Нагадаємо, нещодавно в Україні реєстрували петицію з вимогою відставки міністра культури Олександра Ткаченка. Він, на думку тисяч громадян, перебуваючи на посаді, своєю політикою спричинив стагнацію у культурній сфері, не відповідає запитам українського суспільства та, зокрема сприяв незаконній реорганізації «Центру Довженка», виступав проти закриття музею українофоба Булгакова у Києві.

На початку червня петиція зібрала необхідні 25 тисяч голосів. Невдовзі глава уряду Денис Шмигаль повідомив, що визначити підґрунтя для звільнення Ткаченка наразі неможливо.

Додамо, що міністром культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка призначили у червні 2020 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *