ОСТАННІ НОВИНИ

Українців збурила коштовна декомунізація «Батьківщини-матері» в час війни

Андрій Котенський

|

Українці підтримують, проте воліють відкласти декомунізацію монументу «Батьківщина-мати» у Ландшафтному парку в Києві, на яку передбачено 28 мільйонів гривень. Багато людей закликають скерувати кошти, що передбачені на реконструкцію, для потреб військових.

Громадськість збурила коштовна декомунізація в час повномасштабної війни.

Політичний пародист Богдан Процишин запропонував  “дешевший” варіант знесення радянської символіки з монументу в час війни.

«Пропоную свій проект заміни герба. Він точно коштуватиме менше, ніж 28 мільйонів гривень», – підписав свою карикатуру Богдан Процишин.

Як повідомляв міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заміна серпа з молотом на тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» коштуватиме 28 мільйонів гривень. Для цього Міністерство культури та інформаційної політики залучило кошти бізнесу. Декомунізацію об’єкту мають завершити до Дня Незалежності – 24 серпня.

«Заміну герба СРСР на український тризуб рік тому у «Дії» підтримали 85% респондентів. Над реалізацією змін у міністерстві працювали вже понад рік… Процес це дуже складний та витончений технологічно та фінансово, тому ідеї та наміри зробити це досі залишалися нереалізованими. Ми працюємо з унікальною скульптурою-представницею старшого покоління, яка приймає всім своїм сталевим серцем нову реальність й робить свій внесок у боротьбі за нашу свободу й незалежність», – повідомив Ткаченко.

Міністр також наголосив, що при реалізації проєкту залучено нуль коштів з бюджету, а гроші на відновлення історичної справедливості зібрано виключно від великого бізнесу.

«Вартість проєкту – 28 млн. грн. Це значно менше, ніж прораховували раніше», – зауважує він.

У мінкульті інфографікою також пояснили чому не зносять монумент повністю та хто профінансує заміну герба на щиті.

 

Як відомо, пам’ятник «Батьківщина-Мати» – найвища монументальна скульптура Європи і п’ята у світі. Висота монумента з постаментом – 102 метри.

Її відкрили 9 травня 1981 року на Печерських пагорбах, на правому березі Дніпра, на території комплексу, який нині називається Музей історії України у Другій світовій війні.

Директор Українського інституту сталевих конструкцій ім. В. М. Шимановського Олександр Шимановський розповідав, що монтажні роботи доведеться виконувати на значній висоті. Для цього потрібний кран і спеціальне обладнання, а також сприятливі погодні умови. Він прораховував, що заміна герба та решта ремонтних робіт обійдеться у 36 мільйонів гривень.

Нагадаємо також, що українці також збирають підписи, щоб зупинити «закупівлю барабанів» в час війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *