ОСТАННІ НОВИНИ

Комітет ВР підтримав закон про англійську мову без пунктів про дубляж

Ольга Денисяка

|

20 липня Гуманітарний комітет Верховної ради Укрїани одноголосно підтримав законопроєкт №9432 про англійську мову. Рішення ухвалили з вилученням усіх норм про кіно і телебачення. Про це повідомив депутат Володимир В’ятрович. 

«Щойно гуманітарний комітет парламенту одноголосно ухвалив рішення про підтримку президентського законопроєкту 9432 про англійську мову з вилученням з нього усіх норм про кіно і телебачення», – йдеться в повідомленні.

Вилучаються всі норми, які звузили б сферу застосування української мови на телебаченні і в кінопрокаті, зокрема: 

  • вимога демонстрування англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу;
  • зміни до закону про кінематографію;
  • зміни до закону про державну мову в частині кіно;
  • зміни до закону про медіа про зниження квоти україномовних програм. 

Як відомо, 28 червня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону, яким хоче закріпити статус англійської як «мови міжнародного спілкування».

Народний депутат Володимир В’ятрович застеріг, що деякі норми законопроєкту №9432 можуть знищити український дубляж».

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що звуження сфери застосування державної мови є неприпустимим.

Заступниця голови комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук пообіцяла, що перед голосуванням у Раді положення законопроєкту щодо англомовних фільмів доопрацюють.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *