ОСТАННІ НОВИНИ

В «Енергоатомі» розповіли про ситуацію на ЗАЕС

Маркіян Рой

|

Станом на ранок середи, 5 липня, ситуація на Запорізькій АЕС контрольована. Заживлення станції відбувається від резервної лінії, також напоготові генератори. Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

«Ситуація на цей час стабільна: відновлення станції встановлено від резервної лінії, напоготові генератори.Ворог непередбачуваний, але регіон готовий до будь-якого розвитку подій: спецслужби провели навчання, перевірили необхідне обладнання та відпрацювали план реагування», – прокоментував Юрій Малашко. 

В Енергоатомі теж зауважують, що ситуація на ЗАЕС залишається стабільною та контрольованою, попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС. 

Станом на 08:00 5 липня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС без змін. Наразі він становить 16,56 м.

Рівень води в каналі ТЕС, звідки для необхідності підживлення ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м. Також протягом останнього часу рівень води в каналі суттєво не падає, його показники вже не залежать від Каховського водосховища.

 

Нагадаємо, напередодні Збройні Сили України офіційно заявили про можливу підготовку окупантами провокації на території Запорізької атомної електростанції, яку вони можуть здійснити найближчим часом.

Що відбувається на ЗАЕС:

Нагадаємо, у Міненерго України заявляли, що позиція України щодо окупованої РФ Запорізької АЕС не змінюється, переговори тривають, проте з боку росіян поки немає конструктиву у перемовинах.

Рашисти неодноразово обстрілювали територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за останніми підрахунками «Енергоатома», збитки від окупації росіянами ЗАЕС вже перевалили за 28 млрд грн.

Наприкінці березня, МАГАТЕ не змогло домовитись про безпечну зону довкола Запорізької АЕС. Втім, на початку травня під час чергової місії представники інспекції виявили, що окупанти розмістили в приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 захопленої ЗАЕС військову техніку та вибухівку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *