ОСТАННІ НОВИНИ

Як спецпризначенці вивозили людей з окупованої Херсонщини під вогнем рашистів

Наталя Дуляба

|

До евакуації мешканців затопленого й окупованого лівобережжя Херсонщини залучили спецпризначенців. Під час одного з рейдів човни обстріляли російські війська. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Із перших днів затоплення, спричиненого підривом дамби Каховської ГЕС, на допомогу мешканцям окупованого лівобережжя, крім ДСНС і волонтерів, прийшли бійці Центру спецоперацій «А», інші військові ЗСУ, ССО, Сил безпеки й оборони.

Одну з груп спецпризначенців, яка евакуювала цивільних, обстріляли окупанти. Але їхню позицію, обладнану на даху житлового будинку, відразу знищили артилерійським ударом.

Також військові за допомогою дронів постачали мешканцям лівобережжя Херсонщини воду, ліки і продукти.

Нагадаємо, після підриву Каховської ГЕС на затопленому лівобережжі Херсонщини окупанти не проводили евакуацію мешканців. Генштаб ЗСУ каже, що рашисти дозволяють виїхати лише тим мешканцям, які взяли паспорт РФ. Також відомо, що за можливість вивезти людей окупанти вимагали гроші не лише в самих цивільних, а й у волонтерів.

Силами волонтерів із лівобережжя станом на 13 червня вдалося евакуювати 133 українців. Аби хоч якось допомогти мешканцям, які тут опинились у пастці, українські військові скидали питну воду з дронів, де це було можливо. Один із таких випадків був в Олешках. Тут жінці з двома дітьми скидали воду, а потім їх вдалося вивезти.

За даними Генштабу ЗСУ на затопленому лівобережжі Херсонщини російські війська активно мародерять, а крадене майна вивозять вантажівками, прикриваючись гуманітарною допомогою. При цьому самих мешканців змушують знімати показові відеоподяки російським рятувальникам за «евакуацію», якої так і не було.

Україна та ООН домовились провести евакуацію населення з окупованої території лівобережжя Дніпра. Втім місія ООН зможе це зробити тоді, коли Росія надасть гарантії безпеки до доступ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *